Nieuws Vitaliteit

Een derde van werkend Nederland sport graag met collega’s

Maar liefst 36 procent van werkend Nederland staat ervoor open samen met collega’s te sporten. Dit blijkt uit het nieuwste vitaliteitsonderzoek van OneFit, bekend van het flexibele sport membership, onder ruim 1.500 medewerkers en HR-betrokkenen.

Van onze redactie 6 april 2023

Sport collega onefit

Beeld: Shutterstock

De belangrijkste reden om samen met collega's te sporten, is volgens 57 procent dat samen sporten leuker is dan alleen. De helft geeft aan dat het de sfeer en het teamgevoel bevordert en dat het leuk is om collega's ook op deze manier te leren kennen. Voor een kwart geldt dat het hen extra motiveert, omdat het een stok achter de deur is.

Niet iedereen wordt echter enthousiast bij het idee om samen met collega's in de sportschool te staan. Tweederde sport liever niet met collega's omdat ze werk en privé graag gescheiden houden. Bijna de helft (46 procent) vindt dat hij zijn collega's al genoeg op de werkvloer tegenkomt en een op de tien wordt zelfs onzeker als collega's hem of haar zien sporten. Vrouwen (15 procent) hebben hier vaker last van dan mannen (3 procent).

''Uit ons onderzoek blijkt dat medewerkers ervoor open staan om samen met collega’s te gaan sporten. Een mooi initiatief waar werkgevers ook hun steentje aan bij kunnen dragen''

Kari Littley, Head of Partnership Management OneFit

Keuze samen met collega sporten op basis van voorkomen

Een andere reden om niet met collega's te willen sporten, blijkt iemands voorkomen te zijn. Zo zou een op de tien niet gaan sporten met een collega die een hoofddoek draagt in de sportschool.

Daarentegen blijkt dat 41 procent graag samen met collega’s met een beperking zou sporten. Hoewel het sporten dan misschien een andere invulling krijgt dan dat iemand gewend is, past een grote groep zich graag aan om samen te kunnen sporten.

Lees ook: Fietsplan of gratis sportabonnement? Werknemers willen meer keuze

Sporten met collega's geeft boost aan verbinding

Kari Littley, Head of Partnership Management bij OneFit: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat medewerkers ervoor open staan om samen met collega’s te gaan sporten. Een mooi initiatief waar werkgevers ook hun steentje aan bij kunnen dragen. Geef hier gehoor aan en motiveer medewerkers samen de sportschool in te duiken en zo te werken aan hun vitaliteit. Bedrijven die dit doen trekken namelijk meer talent aan, hebben een lager ziekteverzuim én een hogere productiviteit.''

Littley: ,,Vandaag, donderdag 6 april, is het Nationale Collegadag en Internationale Sportdag. Dé uitgelezen kans deze twee te combineren door samen met collega’s een sportieve activiteit te gaan doen. Zo haalt iedereen op de werkvloer er plezier uit om samen aan hun gezondheid en het teamgevoel te werken. Dit zorgt niet alleen voor een actieve onderbreking van de werkdag, maar geeft ook een boost aan de verbinding. Let er tegelijkertijd op dat álle collega’s hierin betrokken worden, zodat iedereen onderdeel is van het team en kan werken aan zijn vitaliteit.”

Lees ook: Flexibiliteit bovenaan wensenlijst bij helft medewerkers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws