Nieuws Personeel

Vrouwelijke manager krijgt sneller burn-out

Vrouwelijke managers hebben vaker last van extreme vermoeidheid en uitputting dan hun mannelijke collega's, schrijft de Volkskrant. Daarnaast ervaren ze een hogere werkdruk en minder zelfstandigheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week in een onderzoek naar burn-outklachten in verschillende sectoren.

Gidi Pols 8 juli 2016

Vrouwelijke manager Burnout

%VIDEOWIDGET%

Hoewel burn-outklachten relatief weinig voorkomen bij managers, is het verschil tussen de seksen in de beroepsgroep wel opmerkelijk groot. Bijna 14 procent van de leidinggevende vrouwen zegt last te hebben van klachten als emotionele uitputting. Onder de mannelijke managers kampt slechts een op de tien hiermee. Bij de andere werkenden is het verschil tussen vrouw en man minder dan een procent.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

De vrouwen in het management hebben niet alleen vaker last van burn-outs, maar ervaren ook vaker dat ze extra hard, erg snel of heel veel moeten werken. Voor die hoge werkdruk krijgen vrouwen minder autonomie terug dan mannen. Vrouwelijke managers bepalen bijvoorbeeld minder vaak zelf hun verlof en werktijden.

WerkdrukDe verschillen komen deels doordat werkenden in de ene sector meer werkdruk ervaren dan in de andere. De werkdruk en emotionele belasting is vooral hoog in het onderwijs en bij zorginstellingen. De autonomie van de managers is juist relatief laag in het onderwijs en in de horeca. Ruim eenderde van de 98 duizend vrouwen in het management werkt in deze sectoren, terwijl nog niet eens een op de tien mannelijke managers in het onderwijs, de horeca of de zorg werkt. Ook in absolute aantallen werken er meer vrouwelijke leidinggevenden in deze sectoren.