Nieuws Personeel

'Vrouwenquotum voor bedrijven is zwaktebod'

Het is een zwaktebod om bedrijven via een quotum te verplichten meer vrouwen in de top te krijgen. Dat zei voorzitter Hans de Boer van ondernemersvereniging VNO-NCW donderdag bij de presentatie van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016. Volgens De Boer zou een dergelijke regel een belediging zijn voor vrouwen.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 15 december 2016

Zakenvrouw 7

De Boer kreeg bijval van minister Jet Bussemaker (Emancipatie). Die noemde een quotum een ,,paardenmiddel" waarvan ze hoopte dat ze het nooit hoeft in te zetten. Wel sprak de minister over een mogelijke boete voor bedrijven die niet aan het streefcijfer van 30 procent voldoen en onvoldoende uitleggen waarom dat zo is.

Het aantal vrouwen dat aan de top staat bij de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland blijft nog altijd ver achter bij het gewenste niveau van 30 procent. In raden van commissarissen bleek medio 2016 13 procent van de zetels door vrouwen te worden bezet. In de besturen van ondernemingen was dat ruim 10 procent.

Geen excuses

Volgens De Boer zitten in de laag onder de top steeds meer vrouwen. In de database van Stichting Topvrouwen zitten inmiddels ook al meer dan duizend hooggekwalificeerde vrouwen. ,,Er zijn dus in mijn ogen geen excuses meer om niet verder door te pakken de komende jaren", aldus De Boer. ,,Ik blijf iedereen die spiegel voorhouden en laat geen mogelijkheid onbenut om dit geluid te laten horen."

Ook Bussemaker benadrukte dat beleid op dit punt nut heeft. ,,De cijfers zijn voor nu ietwat teleurstellend. Maar er is sprake van een kentering", aldus de minister. ,,Vergroten van de urgentie is wel nodig. Want in dit tempo schiet het niet op."