Nieuws Personeel

Waarom topondernemer Hennie van der Most pleit voor meer doorstroming personeel

Horeca-ondernemer Hennie van der Most (67), de markante ondernemer uit Lochem bouwt oude bedrijfspanden om tot amusementsparken. Hij geeft in het AD zijn visie op personeelsbeleid. "Het is ontzettend duur en omslachtig om iemand te ontslaan, vandaar dat er ook niemand meer in vaste dienst wordt genomen."

Alex van der Hulst | Foto: Marco Swart 7 maart 2018

Hennievander Most04

Werknemers moeten eigenlijk vijf of zes banen hebben gehad volgens Van der Most "Anders lopen ze kans om bedrijfsblind te worden. Dan denk je dat iets hoort omdat het er altijd zo aan toegaat in het bedrijf. Zorg zeker aan het begin van je carrière dat je af en toe wisselt van baan, dat is echt een verrijking voor je leven. Op verschillende plekken leer je wat wel en wat niet werkt, wat bij je past en wat niet, en welke werkgevers je goed bevallen."

Talenten

,,Ik heb het zelf ook gedaan vroeger. Begonnen met kleine klusjes, pijpen geslagen in de kachelfabriek, onderhoudsmonteur geweest, pompbediende en nog veel meer. Het mooiste is als je van je hobby je werk kunt maken. Door al die baantjes leerde ik wat mijn talenten waren, waar de kansen lagen en kon ik uiteindelijk ook die kansen grijpen als ondernemer."

Lees ook: Henny van der Most wil wereld veroveren met mobiele restauranttorens (video)

,,Als ik het voor het zeggen had, kwam er veel meer doorstroming. Het is ontzettend duur en omslachtig om iemand te ontslaan, vandaar dat er ook niemand meer in vaste dienst wordt genomen. Wat mij betreft komt er een sociaal ontslagrecht. Iedere werknemer krijgt bij zijn ontslag twee weken nettosalaris mee per gewerkt jaar. Heb je ergens zes jaar gewerkt dan krijg je 12 weken salaris mee, ook al heb je binnen drie weken weer een nieuwe baan, dat geld is van jou."

"Dan zullen mensen ook veel sneller weer gaan solliciteren. Neem je zelf ontslag dan krijg je één week nettosalaris per gewerkt jaar, dus voor zes jaar werk zes weken salaris. En laat de WW dan bij het eerste ontslag 90 procent zijn, bij het tweede ontslag 80 procent en zo verder. Reken maar dat er dan veel meer doorstroming komt en ook veel meer mensen in vaste dienst."

Vijftigplusser

,,Dan komen ook de vijftigplussers makkelijker aan een baan. Ik neem ze graag aan, het zijn superwerknemers. Het is juist de groep die meerdere bazen heeft gehad. Het grootste probleem is dat ze verwachten precies hetzelfde loon te verdienen als bij hun laatste baan. Dat gaat vaak niet. Doe een stapje terug en neem die baan. Want juist dan klim je weer omhoog en als je thuis zit, ga je alleen nog maar naar beneden."

,,Dat ga ik zelf trouwens nooit doen, thuiszitten. Ook al krijg ik nu AOW – dat hoeft voor mij ook niet – met pensioen ga ik nooit. Echte ondernemers sterven in het harnas."

Ik neem graag vijf­tig­plus­sers aan, het zijn su­per­werk­ne­mers

Hennie van der Most