Nieuws Personeel

'We willen voor de klant een ankerpunt zijn'

Peter Scholtes | Foto: Kees Martens/fotomeulenhof 8 januari 2016

Accountantskantoor1065

Ze hebben deze week van stoel gewisseld. Want uittredend directievoorzitter Willem Bourgonje (57) van Joanknecht & Van Zelst blijft als partner 'gewoon' actief binnen het Eindhovense accountantskantoor. Net zo goed als dat de inkomende man Marco Verhagen (48) het voorzitterschap combineert met zijn werk voor klanten.

Willem Bourgonje moet nog wel even kijken of hij het juiste visitekaartje verstrekt. Verder hoeft hij niet echt te wennen aan zijn nieuwe rol. "Enerzijds heb ik wel het gevoel dat ik iets overdraag. Maar aan de andere kant: vandaag zit ik bij een klant en dat was een jaar geleden net zo", vertelt hij in het Eindhovens Dagblad.

In zeventien jaar directievoorzitterschap groeide Bourgonje wel uit tot het boegbeeld van het kantoor waar hij sinds 1984 werkt. Dat beseft hij ook. Het heeft er mee te maken dat de mensen van Joanknecht & Van Zelst 'snel naar buiten' gingen, zoals hij dat noemt. Ze manifesteren zich nog steeds ook buiten het kantoor, met bestuursfuncties bij andere organisaties in de samenleving.

Zo is Bourgonje bestuurder bij het Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant en bij de Stichting Vrienden van het Hart. Marco Verhagen is commissaris bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven en bestuurslid bij de muziekschool in Veldhoven. Andere collega's zijn te vinden bij onder meer Fontys Hogescholen of serviceclubs zoals de Rotary.

"We vinden dat je ook bezig moet zijn met de omgeving waarin je werkt, iets meehelpen op gang te brengen of actief moet zijn in een toezichthoudende rol", stelt Bourgonje. Verhagen vult aan dat een maatschappelijke functie ook 'de ontwikkeling van onze mensen ten goede komt'.

Dat er contacten uit voortvloeien die weer kunnen leiden tot klantrelaties is evident. De directievoorzitter heeft daarin een rol, maar ook de collega's die binnen het kantoor een bepaalde discipline aanvoeren, zeggen ze. En om de persoon alléén komt geen klant binnen. "Het is de tent en de vent. Iemand kiest voor de persoon in wie hij vertrouwen heeft, maar ook voor de inhoud van het kantoor daar achter", zegt Verhagen.

Hij is de nieuwe vent die voor de tent komt te staan. Betrekkelijk nieuw, want hij is al drie jaar bestuurslid en brengt twintig jaar ervaring mee als accountant en mkb-adviseur bij Joanknecht & Van Zelst.

Het kantoor heeft de afgelopen jaren gekozen voor een geleidelijke vernieuwing van het bestuur. Onder voorzitterschap van Bourgonje zijn strategische wijzigingen in gang gezet, noodzakelijk omdat de branche nogal in beweging is.

Verscherpte eisen op het gebied van onafhankelijkheid als gevolg van affaires waar ook accountants in verzeild raakten, noodzaakten tot zware eisen aan de eigen bedrijfsvoering. Joanknecht & Van Zelst zette zo vorig jaar de discipline Assurance (voor controle van jaarrekeningen) apart.

Tegelijkertijd veranderde de wens van de klant. Simpelweg geld verdienen met het controleren van de boeken of de jaarrekening opstellen is er niet meer bij. De moderne accountant is 'businesscoach', zo omschrijft Verhagen. Actuele financiële data worden geïnterpreteerd en geanalyseerd. Adviezen moeten meteen aan een verbeterde bedrijfsvoering bijdragen. Bij controlewerkzaamheden gaat het ook steeds meer toe naar continue monitoring. Zoals ook collega-kantoren heeft Joanknecht & Van Zelst stevig geïnvesteerd in automatisering.

Het kantoor stelt zijn omzet en personeelsbezetting van zo'n 115 mensen te hebben kunnen stabiliseren dankzij een aantal specialismen die zijn ontwikkeld.

Bourgonje noemt IT-auditing: het doorlichten van IT-processen in een bedrijf. "Hebben de juiste mensen toegang tot het accorderen van facturen", geeft hij als voorbeeld van een vraag.

Een ander specialisme is financieel-juridisch advies voor curatoren, dat het kantoor onder meer verstrekte in het faillissement van vastgoedtycoon Roger Lips.

Ook verbreedde Joanknecht & Van Zelst zijn dienstverlening in de richting van vermogensplanning en fusies en overnames.

Marco Verhagen treedt aan in de fase waarin doorontwikkeling het parool is. Als voorbeeld noemt hij de financieel-administratieve werkzaamheden.

Daarin was het van oudsher meer op advies gerichte kantoor minder actief. Nu automatisering in dat werk de hoofdrol gaat spelen, kan Joanknecht & Van Zelst dat naar zich toe trekken. "Wij gaan daar in omzet groeien", belooft Verhagen.

'Iemand kiest voor de persoon in wie hij vertrouwen heeft, maar ook voor de inhoud van het kantoor daar achter'

Mensen van Joanknecht & Van Zelst manifesteren zich ook met functies bij andere organisaties in de samenleving