Volgens VNO-NCW, AWVN en MKB-Nederland is de ‘historisch hoge’ loonstijging niet houdbaar dit jaar. Dat komt onder andere doordat bepaalde sectoren en bedrijven helemaal niet goed genoeg draaien om fors hogere beloningen mogelijk te maken.
De toenemende vergrijzing maakt arbeidskrachten nog schaarser. Daarom moet werk ook productiever worden
Zorgen over het hoge ziekteverzuim
Ze willen dat het cao-overleg meer gaat om uitdagingen op de lange termijn. Dan gaat het onder andere om alle investeringen die nodig zijn voor verduurzaming. Ook maakt de toenemende vergrijzing arbeidskrachten nog schaarser. Daarom moet werk ook productiever worden, bijvoorbeeld door slimmer te werken en gebruik te maken van nieuwe technologie. In hun jaarlijkse cao-advies, dit keer met de titel De toekomst wacht niet, spreken de werkgeversorganisaties ook hun zorgen uit over het hoge ziekteverzuim.
Het CNV vindt dat bedrijven in veel gevallen genoeg ruimte hebben om de lonen nog fiks te verhogen. De vakbond onderstreept daarom zich in te blijven zetten voor loonsverhogingen die kunnen oplopen tot 10 procent.
De boodschap is een reactie op het advies dat werkgeversorganisaties publiceerden in de aanloop naar nieuwe cao-onderhandelingen. Na een “historisch hoge” loonstijging bij de cao’s van gemiddeld ruim 7 procent in 2023 vinden ze het tijd voor matigere loongroei.
Bij veel bedrijven is er nog genoeg loonruimte
Maar het CNV stelt dat honderdduizenden werkenden nog wachten op een loonstijging die gelijke tred houdt met de inflatie. ,,In hun cao’s zijn nog geen of nauwelijks verhogingen afgesproken in de afgelopen twee jaar. Voor die groep zet het CNV in op 4 tot 10 procent loonsverhoging”, aldus Piet Fortuin, voorzitter van CNV. ,,Bij veel bedrijven is er nog genoeg loonruimte.”