Nieuws Personeel

Werkloos? Zoek werk in de bouw of techniek

Het aantal werknemers in de detailhandel dat op straat staat, groeit met de dag. Volgens het UWV maken zij de meeste kans op een nieuwe baan in de bouw of de agrarische sector', dat schrijft het AD.

Salwa van der Gaag 26 februari 2016

Medewerkers van vd Enschede Emiel Muijderman

Na de 120 werknemers van de V&D die op straat staan, komen er bijna dagelijks tientallen bij, nu ook andere winkels over de kop gaan. Allen zijn op zoek naar een nieuwe baan. Verwachting is dat er nog veel meer bijkomen. Waar kan het ontslagen personeel terecht? Ze moeten verder kijken dan de detailhandel, laat het UWV weten.

“De winkels verdwijnen allemaal, dus ik verwacht niet dat ik zomaar een baan zal vinden in die branche," zegt Ellis Baars (57) nuchter. 43 jaar werkte ze bij V&D in Dordrecht. “Het voelt nu nog een beetje als vakantie. Ik denk dat het besef pas echt komt als ik langer thuis zit. Ik mis het werk enorm. Je ging iedere ochtend naar je werk. Nu word je wakker en denk je: nou, ik ga maar weer eens soppen."

Schoonmaak Uit het rapport 'Alternatieve loopbaanoverstappen voor verkoopmedewerkers' van het UWV komt naar voren dat 45-plussers het zouden moeten zoeken in de schoonmaak, de horeca of de thuiszorg. Maar volgens Rob Scholtes van het UWV maken de tientallen werklozen de meeste kans in de bouw of de agrarische sector. “En er zijn veel vacatures voor technische beroepen," zegt hij.

“Het ontslagen personeel moet verder kijken dan de functie die ze voorheen hadden. We leren ze tijdens trainingen ook dat het gewenste beroep er waarschijnlijk niet in zit."

Claudia Rietdijk-Van Eijk (46) werkte 29 jaar bij V&D in Dordrecht en heeft inmiddels al 26 sollicitatiebrieven de deur uit gedaan. Ze had een leidinggevende functie en wist vanaf september dat ze eruit zou vliegen. “Het was een grote klap. Ik heb al flink gesolliciteerd, maar dat heb ik eigenlijk als heel negatief ervaren. Overal krijg ik te horen dat ik niet binnen het profiel pas. Dat snap ik wel, ze gaan natuurlijk voor veel jongere mensen. Ik moet gewoon een baan vinden en zal er voor blijven vechten."

Ervaring Hasret Akdemir heeft met haar 32 jaar haar leeftijd mee, maar toch vreest ook zij haar kansen op een baan. “Ik was 16 jaar toen ik begon bij V&D," vertelt ze. “Ik heb alleen een diploma in boekhouding, maar daar heb ik dan weer geen ervaring in en alle software is al zo erg veranderd. Het liefst vind ik een baan in de detailhandel, maar ik ben bereid in andere richtingen te zoeken."

Volgens Scholtes is het belangrijk dat de werklozen zich laten zien en hun netwerken gebruiken om een nieuwe baan te vinden. “Probeer te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt te doen in je vrije tijd. Die eigenschappen kunnen heel bruikbaar zijn."