Nieuws Personeel

Werknemers vrezen robot

Natasja de Groot 20 januari 2016

Werknemersrobot1065

Robotisering en automatisering doen werkend Nederland het ergste vrezen. 73 procent denkt dat slimme machines en computers het werk bedreigen, bericht het AD woensdag.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het laatste Randstad WerkMonitor onderzoek. Medewerkers met lage en middelbare opleidingsniveaus, op lager managementniveau en ook werkenden bij de overheid moeten volgens de 810 ondervraagden vrezen voor hun baan.

BanenNiet alleen vreest 73 procent de gevolgen van robotisering en digitalisering, 64 procent denkt dat die slimme computers ook de banen van hoogopgeleide professionals overnemen. Overigens blijken laag opgeleiden angstiger te zijn dan hoogopgeleiden: 87 procent versus 65 procent is bang voor groeiende werkloosheid.

Aan de andere kant is 37 procent van de ondervraagden optimistisch; de verdere ontwikkeling gaat volgens hen werkgelegenheid opleveren. Bedreiging of niet, de ondervraagden zijn het wel eens dat robotisering en alles wat met digitalisering en online te maken heeft de toekomst is.

Maar liefst 84 procent vindt dat de overheid een beter klimaat moet scheppen voor ondernemers en start-ups, juist omdat die nieuwe bedrijven op den duur voor nieuwe extra banen zorgen.

Volgens Randstad hebben werknemers minder te vrezen als zij meebewegen met de toekomst.

AanpassenConcreter betekent dat volgens Randstad dat zij bereid zijn om zich aan te passen aan de veranderende ontwikkelingen. Wie denkt te kunnen terugvallen op oude diploma's, verstofte kennis of denkt te kunnen vasthouden aan zijn vaste baan die hij al 25 jaar heeft, kan het moeilijk krijgen.