Nieuws Personeel

Poll: 56% zzp'ers heeft minder werk door wet DBA

56% van de zzp'ers heeft minder werk door de wet DBA, dat blijkt uit een poll op onze website. 32% zegt geen verschil te merken. De nieuwe modelcontracten veroorzaken op dit moment veel onduidelijkheden en problemen. Opdrachtgevers zijn huiverig voor de contracten. Het resultaat: zzp'ers krijgen minder klussen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken, liet hij donderdagavond weten in een debat over de zzp-wet.

De Ondernemer 30 september 2016

Wiebes DBA

De Belastingdienst keurt een heleboel contracten af en de verwerking loopt ook nog eens erg traag. Wiebes gaat nog voor de Kerst zoveel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de wet DBA en de nieuwe modelcontracten voor zzp'ers.

Gas op de zaakOp dringend verzoek van de Kamer zal Wiebes 19 december verschillende rapportages sturen, zodat er nog dit jaar over kan worden gedebatteerd. De verschillende partijen willen, zoals de ChristenUnie het noemde, gas op de zaak.

De PVV wil eigenlijk nu al van het hele contract af. Behalve alle oppositiepartijen zijn ook de coalitiepartijen ongerust over de zzp'ers. De PvdA wil dat ze ,,als de donder'' weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden ,,per gisteren'' worden weggenomen. De VVD wil evenmin onduidelijkheid en ,,halfzachte oplossingen''.

Te vroeg voor conclusies Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes vindt het te vroeg voor conclusies en zegt dat de tijd moet worden genomen voor goede invoering en beoordeling. Hij herhaalde dat er intussen geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp'er. Goedbedoelende opdrachtgevers en zzp'ers zullen niet worden beboet als ze per ongeluk iets fout doen. ,,Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou onzindelijk zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend'', aldus Wiebes.

Hij vindt het contract nog steeds nodig om kwaadwillende werkgevers te bestrijden, die vals concurreren door zzp'ers anders in te zetten dan eigenlijk de bedoeling is.

Lees ook:FNV steunt wet DBA: 'Tijd dat de balans wordt hersteld' Paniek rondom Wet DBA verklaard met krantenkoppenBelastingdienst keurt driekwart modelcontracten zzp'er af