Nieuws Personeel
'Wij leveren geen handjes, maar personeel met horecagevoel'
Lucas Knijn (23) is medeoprichter van het vrij jonge uitzendbureau Horeca Bastards, dat het allemaal net een beetje anders doet. Het Parool sprak de jonge ondernemer op een terras aan het IJ.

Op een zonnige dag is er geen betere plek om af te spreken dan op een groot terras aan het IJ. Dat hebben meer mensen door, want het is er druk en het personeel rent de benen uit het lijf om iedereen hun drankjes te serveren. Het blijkt ook een heel handige plek te zijn voor dit gesprek. Zo wijst Lucas Knijn, medeoprichter van het uitzendbureau Horeca Bastards, vaak naar het personeel of de bar om zijn verhaal te duiden. "Hier zie je dat de taken goed zijn verdeeld en dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Het is een geoliede machine."
OndernemersbloedKnijn en zijn compagnon Andrei de Vries (34) verzorgden vijf jaar geleden voor het eerst het horecapersoneel van een festival in hun woonplaats Hoorn. Niet omdat ze daar toen een bedrijf in hadden, maar als vriendendienst. "Een vriend had wat problemen met het organiseren van de horeca op zijn festival. Hij vroeg of we konden helpen. Dat we nu een bedrijf zijn met zeven man vast personeel en zeshonderd uitzendkrachten, had ik nooit gedacht."
De Vries had voorheen een eigen kroeg en Knijn had na de hotelschool meerdere horecabanen. Daarbij heeft Knijn - geen familie van Knijn Bowling, een begrip in Amsterdam - het ondernemersbloed niet van een vreemde. "Ik kom uit een ondernemend gezin en toen ik jong was wist ik één ding zeker: ik wilde ondernemer worden. Dat dat nu samengaat met horeca is de perfecte combinatie."
SuccesformuleToch was het voor beide heren in het begin nog zoeken naar de succesformule voor hun bedrijf. Waar ze het eerste jaar alleen maar personeel leverden voor festivals, kozen ze daarna een nieuwe weg. "Festivals zijn seizoensgebonden. We merkten dat het lastig is mensen bij je te houden als je niet het hele jaar door werk voor ze hebt. We zijn reguliere horeca gaan bellen. Nu leveren we personeel voor casino's, strandtenten, cafés en restaurants. En we doen ook weer festivals, nu alles staat als een huis. Die combinatie maakt het voor onze Bastards sexy en afwisselend."
Het bedrijf en de werknemers hebben, op zijn zachtst gezegd, een aparte naam. Die is verzonnen door de moeder van De Vries in de tijd dat ze nog alleen personeel regelden voor festivals. Het paste dus perfect bij de doelgroep."Nu we ook reguliere horeca bedienen, kijken sommige opdrachtgevers ons weleens gek aan vanwege die naam, maar de meesten kunnen het juist waarderen. Het is toch even wat anders en daardoor vallen we op. Maar het komt ook weleens over als een scheldwoord. Facebook blokkeert geregeld onze pagina of verwijdert onze posts."
Perfecte matchIn een uitzendmarkt waar grote partijen al jaren de dienst uitmaken, heeft het bedrijf in vijf jaar al veel bereikt. Knijn en De Vries hebben zeven mensen vast in dienst en in totaal veertig opdrachtgevers. Ze leveren 150 tot 200 mensen aan de reguliere horeca. Elke week komen daar twintig nieuwe uitzendkrachten bij. Voor evenementen staan 300 tot 400 mensen in hun bestand. Horeca Bastards is leverancier voor twintig festivals, waaronder A Day at the Park en Loveland.
Wat is hun geheim? "Een werknemer is geen nummer of poppetje, maar een persoon. Wij kijken naar de kwaliteiten van een Bastard en naar de soort opdrachtgever en zoeken op die manier naar een perfecte match."
PouleHoreca Bastards werkt verder met poulemanagement: elke opdrachtgever heeft een poule met geschikte uitzendkrachten. Dat houdt in dat iedere werknemer maar bij een beperkt aantal opdrachtgevers kan werken. "We willen dat onze klanten niet elke keer een nieuw gezicht zien, die ze dan moeten inwerken. Die herkenbaarheid is heel belangrijk. Voor de Bastards is enige vastigheid fijn."
Bij Horeca Bastards doen ze alles net een beetje anders, zeggen Knijn en De Vries. "Horeca-uitzendkrachten worden vaak benoemd als extra handjes, maar wij leveren geen handjes. Wij leveren personeel dat het horecagevoel heeft. Die een knikje geven zodra iemand binnenkomt en helpen voordat mensen een vraag kunnen stellen."
VakmanschapOm dat te kunnen leveren, hebben Knijn en De Vries een Academy opgezet die ze de komende tijd verder willen uitbreiden. Hier kunnen werknemers off- en online hun horecavakmanschap bijspijkeren. "De standaardtraining geven we niet als enigen. Waarin we ons onderscheiden is het online gedeelte. Daarin kunnen onze werknemers de verdieping vinden die ze nodig hebben."
Daarbij zal het niet blijven; de ambitie bij de heren is groot. "We zijn we nog lang niet uitgegroeid." Hoe ze dan het open en persoonlijke karakter willen behouden? "We hebben binnen ons bedrijf een soort minibedrijfjes met elk een baas. Niet dat we elkaar zo noemen, want we zijn allemaal gelijk, maar diegene zorgt ervoor dat het persoonlijke contact met onze Bastards goed blijft. Zo zijn we altijd overal van op de hoogte."
Sales Ze begonnen in Hoorn, maar leveren nu al personeel aan horeca in Amsterdam, Haarlem, Hoorn, Utrecht en Rotterdam. Knijn en De Vries hopen over een aantal jaar ook in de rest van de grote steden opdrachtgevers van Bastards te kunnen voorzien.
En hun ambitie reikt verder dan horeca. Nu de heren een goed concept hebben gevonden, is geen enkele branche meer veilig voor de Bastards. Ze zijn nu bezig Sales Bastards op te zetten. Hetzelfde concept, andere sector. "We zorgen er dan wel voor dat we iemand in de arm nemen die in die branche alle kneepjes van het vak kent. Anders werkt het niet."