Nieuws Personeel
WK kijken onder werktijd: gewoon doorwerken of de mogelijkheid geven?
Oranje speelt komende vrijdag alweer zijn tweede wedstrijd op het WK in Qatar. Maar als iedereen om 17.00 uur voor de buis wilt zitten, betekent dit waarschijnlijk wel dat jouw mensen iets eerder willen stoppen met werken. Sommige (thuis)werkers zullen de wedstrijd met een schuin oog moeten volgen op een tweede scherm. Maar moet je dat als werkgever wel toelaten? Arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek legt uit hoe het zit.

Foto: Shutterstock
Hoe combineer je het volgen van het WK met werk als de wedstrijd onder werktijd begint? Dat onderwerp leeft onder werkgevers en hun werknemers, ziet arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek. ,,Het is een sportevenement waarbij dit een relevante vraag is", zegt hij in gesprek met AD. ,,Een aantal wedstrijden wordt namelijk tijdens kantooruren gespeeld. Bedrijven vragen zich af hoe ze daarmee moeten omgaan: moeten ze werknemers vandaag een uurtje eerder vrij gunnen of moet er gewoon doorgewerkt worden?”
Daarnaast hebben veel bedrijven volgens Kamerbeek te maken met werknemers die niet alleen Oranje willen zien. ,,Veel werkgevers hebben personeel met een migratieachtergrond of hebben arbeidsmigranten in dienst die graag naar wedstrijden van hun geboorteland kijken.”
Vrij nemen om volledige WK te volgen
Niet iedere werkgever zal coulant zijn. Kamerbeek verwacht dat veel werknemers vrij zullen moeten nemen om het WK volledig te kunnen volgen. Zulke verzoeken moet je dan wel minimaal twee weken van tevoren hebben ingediend. ,,Stel dat je de eerste kwartfinale wilt zien op 9 december om 16.00 uur. Dan zou je daar dus uiterlijk deze vrijdag al vrij voor moeten vragen.”
"Dit is de uitgelezen kans om je van je beste kant te laten zien. Faciliteer het dat mensen zoveel mogelijk van het WK kunnen zien en dat alle nationaliteiten wedstrijden kunnen volgen"
Eenmaal aangevraagd en goedgekeurd staat de afspraak vast, ook als een werkgever niet binnen twee weken reageert. Maar een werkgever heeft wel het recht de toestemming te weigeren of later alsnog in te trekken, als daar goede redenen voor zijn. ,,Heb je veel mensen met een Marokkaanse achtergrond in dienst en iedereen wil vrij om de wedstrijd te kunnen zien, dan kan dat voor problemen zorgen in de bezetting. Dan kan een werkgever beslissen om verzoeken te weigeren.”
Stiekem kijken tijdens thuiswerken niet toegestaan
Je kunt de wedstrijd toch altijd op de achtergrond aanzetten als je er liever geen vakantiedagen voor wilt inwisselen? Dat is niet verstandig, zegt Kamerbeek. ,,Op het moment dat je je werkzaamheden niet verricht in de tijd waar je wel voor wordt betaald, kan een werkgever loon inhouden.” Stiekem kijken terwijl je thuiswerkt is ook niet toegestaan. ,,Thuiswerken is ook werken, dus ook dan mag je niet onder werktijd naar het WK kijken. Dit is overigens niet scherp geregeld in de wet. Het kan wel in een bedrijfsreglement staan, bijvoorbeeld dat je geen tv aan mag hebben staan tijdens het werken vanuit huis.”
Lees ook: Kroegen voelen ongemak met WK in Qatar: ‘We gaan het sober doen. Minder oranje, minder vlaggetjes’
Privézaken in eigen tijd regelen
Eventjes snel de liveblog checken op je telefoon mag dan weer wel, want een werknemer heeft het recht om onder werktijd privézaken te regelen - onderdeel van het recht op privacy. Het moet wel binnen de perken blijven: het werk mag er niet onder lijden. ,,Maar een bedrijf kan ook daar extra regels voor hebben. Dat je telefoon onder werktijd uit moet, bijvoorbeeld. Bij een volledige werkdag heb je natuurlijk recht op pauze. Een werkgever kan ook zeggen dat je het dan maar in die tijd moet doen.”
Laat je van je beste kant zien
Zo streng zijn is overigens niet altijd slim, zegt Kamerbeek. Zeker niet in tijden van grote personeelstekorten. ,,Dit is de uitgelezen kans om je van je beste kant te laten zien. Faciliteer het dat mensen zoveel mogelijk van het WK kunnen zien en dat alle nationaliteiten wedstrijden kunnen volgen als ze dat willen. Hoe mooi is het als je het samen op het werk kunt kijken? Daar maak je echt een goede beurt mee.” Hoe advocatenkantoor Kamerbeek het aanpakt? ,,Al mijn vijftien collega’s doen mee aan onze ‘kantoortoto’. Ze willen de wedstrijden dus op de voet volgen. Ik kan alleen maar hopen dat hun werk er niet onder lijdt.”
Lees ook: 500.000 artikelen, 50 miljoen omzet: ook bij Voetbalshop.nl begint WK-koorts te komen
Olympische Winterspelen en Tour de France goed bekeken onder werktijd
Wat zeggen eerdere sportevenementen over het gedrag van werknemers met betrekking tot sportevenementen? Een poll die door bijna 3.000 lezers werd ingevuld leerde dat 45 procent van de lezers onder werktijd naar de Olympische Winterspelen in 2018 keek - en dat de baas meedeed. 26 procent van de lezers gaf aan stiekem te kijken. De Tour de France kent ook veel trouwe kijkers. 21 procent van de lezers gaf in een poll over dit sportevenement (ruim 11.000 keer ingevuld) aan het laatste uurtje mee te kijken, of alleen de spannende momenten. 16 procent gaf aan de livestream de hele dag op de achtergrond aan te hebben staan.
Ziekmelden om die ene sportwedstrijd niet te missen gaat veel werknemers te ver. Dat liet een onderzoek van ArboNed naar sportevenementen en verzuim binnen bedrijven zien. Er bleek namelijk geen samenhang te zijn tussen de twee. De conclusie van de arbodienst: werkgever en werknemer kunnen het prima onderling regelen.