Nieuws Personeel

Yvonne Koolhaas: Van repareren in een flat naar grote technische dienst

Ze is een unieke verschijning in haar branche. Op het gebied van professionele en consumentenelektronica is ze de enige vrouw in Nederland die aan het roer staat van een technische dienst. Aan passie en kunde geen gebrek bij de 56-jarige Yvonne Koolhaas. "Inmiddels haal ik er voordeel uit dat ik een vrouw ben", zegt de directrice van TVA Almelo vanuit het pand aan de Twentelaan.

Van onze redactie 8 maart 2016

Yvonne Koolhaas Emiel Muijderman

In het verleden werd ze nogal eens raar aangekeken. De technische wereld is immers een mannenwereld. Maar inmiddels wordt ze al geruime tijd voor vol aangezien. Koolhaas is zelfs voorzitter van de vakgroep consumentenelektronica bij brancheorganisatie Uneto-VNI. En als het om elektronica gaat, is ze vrijwel iedere man de baas. Hoewel ze inmiddels een bureaufunctie heeft, heeft ze op de werkvloer nog regelmatig een gouden tip.

School voor jongensDe liefde voor het vak zat er al jong in. "Als jong meisje wilde ik graag naar de lts, maar dat mocht in die tijd niet. Dat was een school voor jongens. Vervolgens heb ik me alles zelf aangeleerd", zegt Koolhaas. "M'n man en ik zijn in 1981 begonnen in een flat. Zoals zoveel mensen dat deden: we haalden defecte televisies en repareerden die. Na een paar jaar konden we op de benedenverdieping een ruimte huren, hoefden we niet meer met die zware kasten de trap op. En in een later stadium hebben we de keuze gemaakt het groter aan te pakken, zijn we verhuisd naar deze locatie, om te gaan fungeren als technische dienst. Dat is goed uitgepakt. We deden al snel alle service voor Sony. Inmiddels zijn daar tal van merken bijgekomen."

Neutraal Het personeel wordt nog altijd door het bedrijf zelf opgeleid, omdat er geen aansluitende studie bestaat. TVA, een afkorting van televisie, video, audio, richt zich op particulieren en commerciële bedrijven. Televisie of wasmachine kapot? De kans is groot dat er een medewerker van TVA voor de deur staat. "We hebben vier auto's op de weg. Neutraal, zonder bestickering, waardoor we voor ieder merk inzetbaar zijn", zegt Koolhaas. "In het verleden hadden alle merken een technische dienst. Tegenwoordig is dat uitbesteed. In dit deel van Nederland zijn we de grootste. We rijden tot aan Hilversum, in een straal van 125 kilometer in westelijke richting vanaf Almelo. We willen alles ter plekke oplossen. Ons doel is 95 procent. En dat is haalbaar." Maar er wordt ook voldoende via fabrikanten bezorgd bij TVA. Van individuele reparaties tot aan grote partijen die het etiket 'defect' dragen. "Vaak zijn partijen gloednieuw, maar is er iets defect. Wij repareren het grootste deel, acht op de tien."

TVA begint ook zelf met kleinschalige verkoop. "We krijgen een partij televisies binnen. Die gaan we repareren en tegen een scherpe prijs verkopen. Een risico? Nee, we weten inmiddels wel wat er gerepareerd kan worden."

Foto: Emiel Muijderman