Nieuws Personeel

Zo werken ondernemers mee aan twee minuten stilte op de Dam

Zo'n vijf miljoen mensen kijkt jaarlijks naar hét landelijke herdenkingsmoment. Maar hoe is het op dat moment ook echt stil? Daar gaat een behoorlijke logistieke organisatie aan vooraf.

ANP/Redactie De Ondernemer 3 mei 2017

ANP 45475698

Lees ook: Overzicht openingstijden supermarkten Dodenherdenking 4 mei 2017

Veel vergaderen, dikke draaiboeken en het tijdig informeren van horeca, toeristen en winkels. De gemeente Amsterdam schetst op haar website hoe dat werkt.

Horeca

Zoveel mogelijk hotels krijgen vooraf folders voor hun (buitenlandse) gasten. De horeca doet de tap om 19.45 uur dicht en winkels sluiten om 19.00 uur. Het hele scenario werkt vervolgens ,,op de seconde nauwkeurig'' toe naar 20.00 uur, als de twee minuten ingaan. Een projectleider ziet daarop toe.

Veel energie

Volgens directeur Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaat er heel veel energie zitten in het stil krijgen van de Dam, voor de Nationale Dodenherdenking. Het hele jaar door zijn er vergaderingen met politie, brandweer, EHBO, Rode Kruis en gemeente.

Draaiboeken

Het verkeer stopt, treinen en trams rijden niet, auto's worden gevraagd te stoppen en het vliegverkeer ligt even stil. ,,De logistiek daarvoor is immens. Treinen kunnen niet stoppen op een overweg, en ook niet half aan een perron. De NS heeft nauwkeurige draaiboeken voor die twee minuten'', zegt Van Kooten.