Nieuws Politiek

Provinciale Statenverkiezingen: megawinst voor BBB

De BoerBurgerBeweging stevent af op megawinst bij de Provinciale Statenverkiezingen woensdag 15 maart. Volgens de eerste exitpolls komt BBB in een klap op één in vijf provincies.

Hier lees je ons liveblog met het laatste nieuws.

AD/De Ondernemer 11 maart 2023

Laatste update: 16 maart 2023 07:40

Bbb verkiezingen caroline van der plas eerste kamer

Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag

Schrijf je nú in!

Doordeweeks op je digitale deurmat, rond lunchtijd: De Ondernemer Vandaag. Aanmelden is eenvoudig - dat kan via deze link - en dan ben je vanaf morgen op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws, en natuurlijk de effecten van de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging koerst af op een monsterzege bij de verkiezingen. Volgens de eerste exitpolls komt BBB in een klap op één in vijf provincies, in Overijssel krijgt de partij van Van der Plas zelfs een derde van alle stemmen.

BBB blijft ruim op winst met de verwachte zetels voor de Eerste Kamer, die in mei door de nieuwe Provinciale Staten wordt gekozen. Na telling van 85 procent van de stemmen staat de partij op 15 zetels. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen ook op 15 zetels. De VVD moet genoeg nemen met 10 zetels.

Lees hier de expertblog van consumentenpsycholoog Patrick Wessels: Hoe BBB vier keer de wind mee heeft bij de verkiezingen op 15 maart

Kiezers gaan voor BBB uit wantrouwen tegen andere partijen en omdat voorvrouw Caroline van der Plas ‘de taal van de gewone man’ spreekt: ‘Deze partij weet echt wat er bij de boeren en op het platteland leeft’, geeft een respondent aan. Een ander laat weten: ‘De helft van onze geachte Kamerleden heeft een koe alleen nog maar op een plaatje gezien.’

Met de enorme winst van BBB, een stevig links blok en een harde dreun voor de coalitie moet premier Rutte alle zeilen bijzetten om zijn kabinet overeind te houden. Als dat niet al door interne ruzie uit elkaar valt. Lees hier de analyse van onze AD-collega's van de verkiezingsuitslag.

Lees ook: Ilona Lagas (BBB): 'Ik ga de regeldruk voor ondernemers aanpakken. Daar kun je me aan houden'

Tweestrijd? Driestrijd! 'Als er al een tweestrijd is, dan gaat deze tussen BBB en VVD'

De - vooral door de VVD - gekweekte tweestrijd van rechts tegen links komt niet tot uitdrukking. ,,Als er al een tweestrijd is, dan gaat deze tussen BBB en VVD”, stelde Peter Kanne van onderzoeksbureau I&O Research eerder deze week. ,,En in de Eerste Kamer mengt de combinatie GroenLinks/PvdA zich in de strijd en kan daar de grootste worden. Daar is dus eigenlijk sprake van een driestrijd.”

'Een proteststem is dus snel gemaakt'

,,De wind in de zeilen ontstaat door enorme ontevredenheid bij kiezers over het landelijk beleid. Daarnaast speelt BBB slim in op ‘groen en gezond’, een sentiment dat bij veel mensen leeft", vindt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. In zijn expertblog over de aanstaande verkiezingen schreef hij onder meer: 'Het vertrouwen in het kabinet en Mark Rutte bereikte eind 2022 een dieptepunt. De coronacrisis, gascrisis in Groningen, enorme inflatie, toeslagenaffaire en economische onzekerheid laten hun sporen na. Dat zijn geen thema’s tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, maar de kiezer wil die ontevredenheid (of zelfs woede) wel ergens kwijt.

'Een proteststem is dus snel gemaakt. Als het niet meevalt om je te verdiepen in de thema’s in jouw provincie is de keuze simpel: vóór of tégen het huidige landelijke beleid. De BBB profiteert van iedere (provinciale) stem tegen het huidige beleid, plus iedere stem tegen het stikstofbeleid dat vooral boeren treft'.

Lees ook: Dit zegt de VVD-stikstofminister over de monsterzege van BBB

BBB staat een praktische benadering voor, zo zegt BBB-lijsttrekker Eerste Kamer Ilona Lagas tijdens de uitzending van De Ondernemer Kiest, via deze link terug te lezen en kijken, en zie ook de video hieronder.

,,Het stikstofbeleid moet eenvoudiger. Kritische depositiewaarde, die nu als maatstaf wordt genomen, is te grof. Daardoor kun je geen maatwerk op locaties hanteren. Dan denk ik meteen aan de Drunense duinen, waar zandverstuiving het grootste probleem is. Om die tegen te gaan worden naaldbomen geplant, die het stikstofgehalte weer verhogen. Daar is nog geen boer aan te pas gekomen. Wij willen dat er echt naar het lokale probleem wordt gekeken, niet alleen naar de cijfers en de modellen.”

MyChannels Video ID: 363226

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws