Dirk Beljaarts begon zijn loopbaan aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en werkte daarna bij Golden Tulip International als General Manager. Later verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij het nieuwe 5-sterren Art’otel opende. Hierna stapte Beljaarts over naar Accor Hotels en werd uiteindelijk General Manager van Novotel Amsterdam City.
Op 1 februari 2019 werd hij directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij trad aan op de vooravond van de coronapandemie. Uiteraard niet wetende wat hem nog te wachten stond. Beljaarts moest de horeca door de loodzware coronapandemie loodsen. Hij onderhield intensieve contacten met ministers en staatssecretarissen om steunpakketten te regelen voor ondernemers.
Lees ook: Vertrekkende Dirk Beljaarts (KHN): ‘Horeca heeft door derde lockdown onnodig geleden’
Het netwerk van Dirk Beljaarts als KHN-voorman
De telefoon van Beljaarts is inmiddels gevuld met 06-nummers van alle ministers, staatssecretarissen, leden van de Tweede Kamer en topambtenaren die op wat voor manier dan ook zich bezighouden met de horeca. Vanaf de eerste lockdown bleken die nummers noodzakelijk voor het bijvoorbeeld beter regelen van steunpakketten. ,,Ik kon direct mijn ei kwijt bij onder andere Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken voor CDA) of Ferd Grapperhaus (minister van Justitie voor CDA). In de coronaperiode waren die contacten zeer intensief. Ik had soms wel vier keer op een avond een bepaalde minister aan de telefoon.”
Dirk Beljaarts werd hét gezicht van de strijd tegen de coronamaatregelen. Samen met de Rotterdamse ondernemer en KHN-voorzitter Robèr Willemsen, probeerde hij de gevolgen voor de horecasector zo beperkt mogelijk te houden. Na elke coronapersconferentie verdedigde het duo de horeca te vuur en te zwaard.
Landelijke bekendheid kreeg het duo met hun kort gedingen tegen de - in hun ogen - te zware maatregelen. Zo was Beljaarts ontstemd dat nachtclubs en discotheken na de tweede coronagolf gesloten moesten blijven, terwijl andere horecagelegenheden gewoon open konden.
Het was onbehoorlijk wat het kabinet deed en daardoor hebben veel horecaondernemers onnodig geleden
Dirk Beljaarts
Terugkijkend op de coronaperiode stak het Beljaarts vooral dat de horeca zelfs nog een derde harde lockdown om de oren kreeg vanwege de omikronvariant. In een afscheidsinterview met De Ondernemer zei hij daarover: ,,We waren het enige land in Europa dat net voor de kerst van 2021 op slot ging met een slecht onderbouwde argumentatie. Waarom moest dit, voor die ene procent besmetting? Het was onbehoorlijk wat het kabinet (Rutte III, red.) deed en daardoor hebben veel horeca-ondernemers onnodig geleden.”
Lees ook: KHN-directeur Beljaarts doet deze oproep aan de nieuwe leiders van ons land
Toekomst van horeca-ondernemers
Na de coronapandemie richtte Beljaarts zich vooral op toekomstbestendigheid van horeca-ondernemers. Zo was hij bijvoorbeeld fel tegen een sterke verhoging van huren en streed hij ook tegen de verhoging van het minimumloon, zonder dat daar een gedegen onderzoek aan vooraf ging of een sector die verhoging wel kon dragen.
,,De marges in menig branche, maar zeker in de horeca, staan nu al onder druk. Horecaondernemers maken dagelijks calculaties en afwegingen over wat de prijs van een kop koffie moet of mag zijn. Een opgelegde verhoging van het minimumloon zet nog meer druk op die marges dan nu al het geval is. Nogmaals, het klinkt sympathiek, maar ondernemers moeten de kosten doorrekenen in de verkoopprijs. Dus een dergelijke grote verhoging heeft een grote invloed op de verkoopprijzen.”
Saillant detail. Op de vraag van onze verslaggever of Beljaarts al een nieuwe baan op het oog had, antwoordde hij in het afscheidsinterview het volgende: ,,Ja, ik weet het al. Over een paar weken zal ik dat melden. Eerst vakantie.”