Nieuws Politiek

Hans Biesheuvel (ONL): ‘Kabinet moet ook Catshuisoverleg organiseren voor het mkb’

Er moet ook een ‘Catshuisoverleg’ komen met het midden- en kleinbedrijf. Daarvoor pleit ONL-voorman Hans Biesheuvel. Donderdag mochten de multinationals en hun lobbyorganisaties aanschuiven in het Catshuis voor overleg met een zware delegatie van het kabinet.

Eduard Voorn 2 februari 2023

Onl hans biesheuvel fotocredit guus schhoonewille

Hans Biesheuvel van ONL Foto: Guus Schoonewille.

Onder aanvoering van Ingrid Thijssen van VNO-NCW kaarten in Den Haag grote bedrijven meerdere malen het vestigingsklimaat in Nederland aan. VNO-NCW trok vorig jaar meerdere keren aan de bel, en sprak van 'een vrije val van het vestigingsklimaat'. Er kwam een manifest om het ondernemingsklimaat in Nederland te beschermen, er was steun vanuit gemeenten, provincies en tal van andere organisaties.

Kabinet moet ook in gesprek met mkb

,,In lopende gesprekken met premier Rutte en minister Adriaansens heb ik aangekaart om ook met het mkb en hun dga’s te gaan praten over het vestigingsklimaat”, vertelt ONL-voorman Hans Biesheuvel. ,,Ik hoop binnen twee weken daar iets over te horen. Het gesprek over het vestigingsklimaat moet breder worden getrokken, omdat juist nu de politiek het mkb nodig heeft voor het verwezenlijken van al haar plannen. Het verdienvermogen mag niet uit het oog worden verloren.”

Lees ook: Een zwaar 2022 voor ONL-voorman Hans Biesheuvel: 'Het bedrijfsleven is weggezakt bij de VVD'

Tweede Kamer praat met Adriaansens over financiering mkb

Biesheuvel ‘bewerkt’ op dit moment Kamerleden die volgende week woensdag debatteren met Adriaansens over knelpunten bij het financieren van het midden- en kleinbedrijf. Een voorbeeld.,,De afstand tussen het mkb en banken wordt steeds groter en onpersoonlijker”, constateert Biesheuvel. ,,Het aanbod is schraler geworden, terwijl juist nu de financiering van de verduurzaming noodzakelijk is. Er is grote vraag, maar ondernemers kunnen moeilijk de andere financieringsmogelijkheden vinden.”

De ONL-voorman ziet dat het mkb door die trend steeds vaker moet aankloppen bij non-bancaire financiers. ,,Het probleem is dat deze financiers hun funding tegen ongunstigere condities moeten regelen dan de banken. Waarom kan dat niet worden gelijkgetrokken? Daarnaast moeten banken echt veel sneller ondernemers doorverwijzen naar die andere financiers als zij het niet doen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws