Nieuws Politiek
Hans Biesheuvel (ONL): 'Benieuwd hoe Omtzigt zich gaat opstellen naar ondernemers'
Het kabinet is dan demissionair, ONL-voorman Hans Biesheuvel blijft zich inzetten om op korte termijn zaken voor ondernemers voor elkaar te krijgen. Hij hamert vooral op twee specifieke dossiers en zoekt zeker ook contact met Pieter Omtzigt.
Laatste update: 17 september 2023 13:05

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL.
Tweede Kamerverkiezingen 2023: meld je nu aan voor onze doordeweekse nieuwsbrief!
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november is er de komende tijd bij De Ondernemer - natuurlijk - veel aandacht voor ondernemen & politiek. Meld je aan voor de doordeweekse nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, eenvoudig via deze link.
Noteer bovendien alvast maandag 20 november in je agenda: dan maken wij in samenwerking met ONL de gehele dag live radio vanuit Den Haag, met tal van ondernemers én (nieuwe) kopstukken uit de Haagse politiek.
Lees ook: 'Kabinet is demissionair, maar belang van ondernemers niet'
Hans Biesheuvel wil snel in gesprek met Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract om zijn visie op ondernemerschap te horen. De verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zijn inmiddels geschreven en sommige worden nu doorgerekend door het Centraal Planbureau.
'De formatie start vermoedelijk pas in januari volgend jaar'
,,Ons geactualiseerde Ondernemersmanifest brengen we al sinds begin dit jaar onder de aandacht van alle politieke partijen. We gaan ervan uit dat zaken zijn meegenomen in de programma’s. Gedurende de verkiezingscampagne brengen we zeker nog een keer onze standpunten naar voren”, aldus de ONL-voorman.
,,Maar we zullen toch gaan proberen zaken voor elkaar te krijgen, ook al is het kabinet gevallen. De nieuwe Tweede Kamer wordt pas 6 december geïnstalleerd en de formatie start vermoedelijk pas ergens in januari volgend jaar. Sommige dossiers kunnen niet blijven liggen en zijn niet controversieel.”
Zero-emissiezones en mkb-financiering
De invoering van de milieuzones is een van de zaken waar Biesheuvel zijn pijlen opricht. Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissieszones invoeren. ,,De invoering moet worden verzet, anders komen ondernemers in binnensteden in problemen, maar ook bijvoorbeeld installateurs die daar klussen moeten gaan uitvoeren”, meent Biesheuvel. ,,De laadinfrastructuur in binnensteden is bij lange na nog niet op orde en daarbuiten moeten bedrijven ook laadstations voor hun elektrische bedrijfswagens krijgen. Netwerkbeheerders kunnen dat op dit moment niet leveren.”
"Er moet snel meer duidelijkheid komen over het financieren van het mkb"
Biesheuvel ziet dat de financiering voor het midden- en kleinbedrijf een probleem blijft. Hij zou graag willen dat er meer duidelijkheid komt over de Dutch Business Bank, een instelling naar voorbeeld van de British Business Bank. ,,Over dit onderwerp, en die van de invoering zero-emissieszones lopen er geen grote verschillen tussen de leden van de vaste Kamercommissie EZK. Geef het mkb iets meer duidelijkheid door die financiering een fase verder te brengen.”
Pieter Omtzigt en ondernemerschap
Pieter Omtzigt, oprichter van de nieuwe politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) is voor Biesheuvel geen onbekende. ,,In zijn tijd als Tweede Kamerlid voor het CDA was hij zeer betrokken bij zaken op vlak van fiscaliteit en pensioenen. Ik had daarover contact met hem. Ik heb nog geen idee hoe hij zich opstelt richting ondernemers." Hij hoopt snel met Omtzigt in gesprek te kunnen.
Als het over ondernemerschap gaat, haalt NSC in een alinea vanGrondgedachten & Uitgangspunten het Rijnlandse model aan. De partij schetst het als volgt: 'Het Rijnlandse denken ziet staat en markt als dienend voor de mens, niet andersom. Het legt verbindingen waarin waarden, zoals zorg, liefde, vriendschap, verantwoordelijkheid, solidariteit, naastenliefde, maar ook ondernemerschap volledig worden gedeeld. De economie moet dan ook plaatselijk geworteld zijn, daar liggen relaties.'
Lees ook: Pieter Omtzigt start NSC, zelfde naam als Naardens marketingbureau: website door het dak
'Goed ondernemerschap is gebaat bij een vrije markt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, op basis van een prijs waarin alle kosten zijn meegerekend. Ook de sociale en milieukosten. Een bank kan zich verbinden met spaarders die vragen dat hun geld regionaal wordt geïnvesteerd. Pensioenen kunnen worden belegd in lokale woningbouw20. Niet voor niets speelde dit Rijnlandse model zo’n belangrijke rol in de opbouw van de economie en brede welvaart na de Tweede Wereldoorlog.'