Nieuws Politiek

'Kabinet is demissionair, maar belang van ondernemers niet'

Afgelopen week viel het doek voor het kabinet Rutte-IV. Controversiële onderwerpen schuiven door naar het volgende kabinet, wat kan leiden tot stilstand. En stilstand is wat ONL-voorman Hans Biesheuvel betreft voor ondernemers allesbehalve wenselijk: ,,We roepen de politiek en ministeries op het werk voort te zetten."

Van onze redactie 11 juli 2023

Hansbiesheuvel onl 1

Hans Biesheuvel, voorman ONL

Totdat er een nieuwe regering is gevormd, zal dit kabinet alleen noodzakelijke kwesties behandelen. Dat betekent dat ontwikkelingen op veel dossiers stil komen te liggen. Dit terwijl het volgens Hans Biesheuvel voor ondernemers van groot belang is dat de overheid en de politiek cruciale besluiten nemen om de regeldruk voor ondernemers te verlichten, alle maatregelen met betrekking tot klimaat en milieu voor ondernemers haalbaar te maken, en ondernemers te ondersteunen in hun rol als werkgever naar een nieuwe en vitale arbeidsmarkt.

Lees ook: Race tegen de klok voor Brainport na val kabinet: 'Arbeidsmarkt en energieschaarste wachten niet'

Bedrijven en ondernemers sleutel tot maatschappelijke uitdagingen

,,Minister Van Gennip van SZW had een grote stap gezet door haar plannen voor een hervorming van de arbeidsmarkt te presenteren. Voor kleine ondernemers, zo'n 96 procent van de werkgevers in Nederland, is er nog weinig zicht op daadwerkelijke flexibiliteit," geeft Biesheuvel aan op de website van ONL. ,,Er moet nog veel geschaafd en gesleuteld worden aan de plannen van de minister, en dat kan niet wachten op een nieuw kabinet."

Biesheuvel wil benadrukken dat het besef terug moet keren dat bedrijven en ondernemers de sleutel zijn tot vele maatschappelijke uitdagingen. Stilstand op deze punten is absoluut niet wenselijk.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Rutte enorme pleitbezorger voor het Nederlands bedrijfsleven'

Toegang tot financiering en verduurzaming

De toegang tot financiering moet aanzienlijk beter. ,,Minister Adriaansens van EZK was druk bezig met de oprichting van een centrale financieringshub voor het mkb," aldus Biesheuvel. ,,Dit zou ondernemers helpen bij het vinden van passende financiering. Als de oprichting hiervan wordt uitgesteld, blijft het vinden van financiering lastig, wat een onnodige rem op de economie vormt." Hij benadrukt dat de verdienkracht en sterke concurrentiepositie van Nederland niet vanzelfsprekend zijn en dat ondernemers en overheid hier gezamenlijk in moeten blijven investeren.

Dat geldt wat hem betreft ook voor verduurzaming. ,,Ondernemers doen op dit moment investeringen en ondervinden nu hinder van trage vergunningverlening, netcongestie, een gebrek aan betrouwbaar advies en toegankelijke financiering." Ondernemers hebben volgens de ONL-voorman behoefte aan een actieve, faciliterende en samenwerkende overheid. ,,Randvoorwaarden moeten in orde worden gebracht, zeker voordat prijsbeleidmaatregelen zoals het verhogen van de energiebelasting van kracht worden."

Lees ook: MKB-Nederland en VZN betreuren val kabinet-Rutte IV

Biesheuvel hoopt dat de overheid en de politiek hun verantwoordelijkheid serieus nemen. ,,De overheid kan het zich niet veroorloven om na een moeilijke coronacrisis en torenhoge energiekosten de ondernemers in de steek te laten. Ze moeten koste wat kost deze motor van de samenleving draaiende houden", besluit hij.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws