Nieuws Oekraine

Kaviaarhandel met Rusland én Oekraïne: Rotterdamse ondernemer in de problemen

Geen kaviaar meer te koop bij Albert Heijn? Door de oorlog kan de Rotterdamse ondernemer John Simoskie die de supermarkten bevoorraadt met de delicatesse, geen producten meer leveren. Zijn kaviaar wordt gemaakt in Rusland én Oekraïne.

Iffet Subaşı (AD) 19 maart 2022

John Simoskie handel kaviaar oekraine rusland

John Simoskie zijn kaviaar komt uit Rusland en Oekraïne. Door de oorlog komt hij zonder te zitten. Foto: Frank de Roo

John Simoskie (65) levert kaviaar, geïmporteerd uit Oekraïne, aan zo’n 650 supermarkten van Albert Heijn. ,,Ik weet niet hoeveel zij nog aan voorraad hebben, maar ik ben er straks wel doorheen.”

Dagelijks krijgt de Rotterdammer filmpjes via WhatsApp van verwoeste Oekraïense steden. Doorgestuurd door zakenpartners daar, met de boodschap: laat de wereld zien hoe het hier aan toe gaat. ,,Terwijl steden worden kapotgemaakt, en misschien wel familieleden doodgeschoten, denk ik niet dat iemand daar nog aan de handel denkt. Ik weet het niet, maar ik ga het ze ook niet vragen”, zegt Simoskie vastberaden in het AD.

''Het is gewoon heel vervelend. Ben je net gelanceerd, heb je het enthousiasme van bedrijven mee, en dan kun je ineens niet meer leveren''

John Simoskie, kaviaarleverancier

Cavinoir: imitatieversie van het ‘zwarte goud’, gemaakt van een speciale visbouillon

De ondernemer startte vier jaar geleden met het produceren van zijn eigen kaviaar - Cavinoir. Een imitatieversie van het ‘zwarte goud’, gemaakt van een speciale visbouillon, ingekapseld in een klein omhulsel van zeewier. Het product wordt geproduceerd in Oekraïne én komt terecht in de schappen van Albert Heijn.

,,Hoeveel pech kan je hebben als ondernemer?” verzucht Simoskie, tijdens het interview op zijn kaviaar-proeverij in de Spaanse Polder. ,,We hebben eerst de coronaklap moeten opvangen en nu dit.” Zielig doen is het laatste wat hij wil. ,,Het is gewoon heel vervelend. Ben je net gelanceerd, heb je het enthousiasme van bedrijven mee, en dan kun je ineens niet meer leveren. Niemand had voorzien dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen.”

Lees ook: Lege schappen dreigen in supermarkten: 'Heet hangijzer is prijsstijging zonnebloemolie uit Oekraïne'

Nu Russische banken uit Swiftbetalingen zijn verbannen, kan ondernemer facturen niet betalen

En daar houdt het verlies niet op voor Simoskie. Niet alleen komt de Rotterdamse ondernemer in Oekraïne voor de handel van kaviaar, maar ook in Rusland. Sinds 2005 importeert hij vanuit Sint Petersburg de Tzar Caviar. Een betaalbare kaviaarvervanger die immens populair is in het land, en waar Nederlanders ook wel wat van lusten. Maar Simoskie is ondertussen ook daarmee door zijn voorraad heen, en nieuwe bestellingen komen er voorlopig niet.

Nu vele Russische banken uit de Swiftbetalingen zijn verbannen door het Westen, kan de Rotterdammer de facturen van nieuwe bestellingen niet betalen. ,,Sommige bedrijven proberen het geld via een omweg alsnog te krijgen, maar daar doe ik niet aan mee. Als het embargo er is, dan hou ik me daar keurig aan.” Zijn Nederlandse transporteur heeft inmiddels ook al zijn vrachtwagens uit Rusland teruggehaald. En of hij de kaviaar überhaupt de grens over krijgt naar de EU, is een andere vraag.

''We bestraffen terecht het regime voor de oorlog, maar die fabrikanten zijn er ook wel de dupe van''

John Simoskie, kaviaarleverancier

Joe Biden zei de Russische kaviaar en de wodka uit zijn land te verbannen

De Amerikaanse president Joe Biden zei vorige week de Russische kaviaar en de wodka uit het land te verbannen. ,,Het zal je maar gebeuren dat onze kaviaar aan de grens ook wordt tegengehouden. Dan lig je als ondernemer toch te draaien in je bed”, zegt Simoskie. De ondernemer levert de Tzar Caviar aan grote visgroothandels, zoals Schmidt Zeevis, Hanos, en Jan van As en tal van andere bedrijven in Frankrijk, Spanje en Polen.

De schappen in Russische supermarkten staan vol met imitatiekaviaar. ,,Wij kregen vroeger een boterham met pindakaas, maar daar krijgen ze van kinds af aan brood met een laagje dik boter en kaviaar. Nu de roebel met 30 procent in waarde is gezakt, en de boodschappen duurder zijn geworden, is het de vraag of de Russen nog wel voor die delicatesse gaan”, aldus Simoskie.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: pluimveehouders willen meer geld voor eieren

Kaviaar in schappen van Albert Heijn zijn nog houdbaar tot september

Hoe nu verder? ,,Als ik niets meer kan leveren, dan ga ik omzet verliezen”, zegt Simoskie. Of hij zijn product ook nog in Rusland blijft produceren, durft hij niet te zeggen. ,,We bestraffen terecht het regime voor de oorlog, maar die fabrikanten zijn er ook wel de dupe van. Ik wacht af wat al die grote bedrijven die zich terugtrokken, gaan doen, als alles weer een beetje rustig is. Laten we hopen dat de embargo’s helpen.”

Wat betreft de kaviaar in schappen van de Albert Heijn? ,,Die zijn nog houdbaar tot september. Maar eens raakt het op.”

Lees ook: Tarweprijzen torenhoog: 'Brood gaat zeker meer dan 4 euro kosten'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws