Nieuws Oekraine
Tarweprijzen torenhoog: 'Brood gaat zeker meer dan 4 euro kosten'
Onder meer bakkers en brouwers balen als een stekker van de torenhoge tarweprijzen. Maar die prijsstijging één op één doorberekenen aan de klant, dat vindt niet iedereen even kies. 'Je kunt je afvragen of je nog zes soorten meergranenbroden moet aanbieden, of het ook met minder kan?'

Foto: ANP.
Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
De prijzen van brood, pasta en bier gaan omhoog door de oorlog in Oekraïne. Het wordt moeilijker om aan grondstoffen te komen. De prijs van een brood dreigt te verdubbelen.
Oekraïne en Rusland behoren tot een van 's werelds grootste tarwe-exporteurs. Het Nederlandse graan komt weliswaar niet uit deze landen, maar vooral uit Frankrijk en Duitsland. Afrika en het Midden-Oosten zijn voor hun graan afhankelijk van Oekraïne, maar wanneer dat niet wordt geleverd door de oorlog, zullen deze landen dus ook hun graan uit Europa halen. Het gevolg: de prijzen schieten omhoog.
'Oorlog Oekraïne is gesprek van de dag'
In de bakkerswereld is de oorlog in de Oekraïne het gesprek van de dag. Leon Klootwijk, eigenaar van bakkerij Klootwijk met negentien vestigingen in de regio Rotterdam, vreest de ontwikkelingen voor zijn sector. ,,Binnen nu en zes weken moet het tarwe in de Oekraïne ingezaaid worden, maar de vraag is of dat met deze oorlog nog gebeurt. Als er niet wordt ingezaaid, verdubbelen de prijzen zeker. Maar je kunt niet zomaar de prijzen met 40 of 50 procent verhogen voor je klanten,’’ is te lezen bij Tubantia.
Lees ook: Van en naar Rusland en Oekraïne: dit zijn de miljarden achter import en export
Als de oorlog langer duurt, dan gaan veel bakkers kritischer hun assortiment bekijken, verwacht Klootwijk ,,Je kunt je afvragen of je nog zes soorten meergranenbroden moet aanbieden, of het ook met minder kan? Aan de andere kant zijn prijzen ook relatief. Brood is een eerste levensbehoefte, maar mensen zijn wel bereid om vijf euro te betalen voor een wit bolletje met een hamburger en een beetje sla bij de bekende fastfoodketen. Voor datzelfde geld heb je ook een brood.’’
'Verwacht dat prijzen zeker 20 tot 30 procent hoger uitvallen'
Ook Ron van der Grijn, eigenaar van bakkerij Van der Grijn, ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. Was de prijs van graan al hoog, met de Oekraïne-oorlog gaan de kosten door het dak, verzucht hij. ,,Het vaste contract met onze leverancier loopt bovendien in april af. Ik verwacht dat de prijzen zeker 20 tot 30 procent hoger uitvallen. Zo'n enorme stijging kunnen we niet doorberekenen aan de klanten. Dus dan lijden we verlies.’’
De witbrood en een luxe meergranenbrood kosten in het filiaal van Van der Grijn in Rotterdam zo'n 2,55 tot 3,75 euro. ,,Brood gaat zeker meer dan 4 euro kosten. Het kan gewoon niet anders.’’
'Je kunt je afvragen of je nog zes soorten meergranenbroden moet aanbieden, of het ook met minder kan?'
Brood, pasta en bier, alles wordt duurder
Niet alleen het brood wordt duur, de pasta bij Little Italy in Rotterdam ook. Vorige week kwamen er nog een paar pallets uit Bari, uit het zuiden van Italië. Met pasta van het merk Divella, dat zijn graan uit Rusland en Oekraïne haalt. Antonio van Helden, eigenaar van Little Italy, ziet nu al dat de prijs van de pasta omhoogschiet, ook door gestegen transportkosten. Nu 180 euro per pallet, terwijl dat 120 euro was. Little Italy berekent dat door aan de klant.
Neem de trafilata al bronzo. Een week geleden nog 2.25 voor een pakje, woensdagmorgen gestegen naar 2,50 euro. Gewone elleboogjes? Van 1,10 naar 1,25 euro. Antonio van Helden wijst naar de schappen. Hij bestelt zijn pasta rechtstreeks in Italië. Niet alleen Divella, maar ook Barilla, een andere bekende pastaproducent. ,,We hebben zes soorten pasta minder gekregen. Normaal staat het rek vol met pasta van Barilla.’’
De Vlaardingse Bierbrouwerij maakt jaarlijks 400 hectoliter Vulcaanbier. Niets vergeleken met een reus als Heineken, maar ook in Vlaardingen gaan ze het merken. ,,Wij hebben nu genoeg op voorraad’’, zegt Guido de Jong van de Vlaardingse Bierbrouwerij. ,,Wij zijn maar een kleine jongen, we produceren 400 hectoliter per jaar. Uiteindelijk zal iedereen er last van krijgen. Brood en bier, alles wordt duurder.’’
De pasta wordt met de dag duurder. Zo ook hier aan de Meent bij Little Italy is de prijs iedere dag een beetje omhoog gegaan. Foto: AD/Frank de Roo.