Nieuws Oekraine

Hotels stellen honderden kamers beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen

Corendon heeft 175 kamers beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. In het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp is plek voor zo’n 375 mensen. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van vele andere hotels die kamers beschikbaar stellen voor de betreffende Oost-Europeanen.

Robbert Daalder 16 maart 2022

Vluchtelingen oekraine opvang corendon badhoevedorp eden

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen in Nederlandse hotels terecht. Foto: Shutterstock

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Het is inmiddels een week geleden dat de gemeente Haarlemmermeer Corendon benaderde met de vraag of het hotelkamers voor Oekraïense vluchtelingen had. Dat was het geval en dus arriveerden afgelopen weekend de eerste ouderen, vrouwen en kinderen.

,,Inmiddels zijn hier 260 mensen en dat worden er iedere dag meer”, vertelt Talitha Wolterbeek namens het Corendon Village Hotel. ,,Zij worden ondergebracht in het Urban gedeelte van ons hotel. Dit is één van de in totaal drie gebouwen op dit complex. Wegens corona is het Urbangebouw een tijdje gesloten geweest. We wilden het al gaan aankleden voor heropening, maar toen het verzoek vanuit de gemeente bij ons binnenkwam, hebben we alle zeilen bijgezet om dit zo snel mogelijk in orde te maken.”

Alles om Oekraïners te voorzien van noodzakelijke levensbehoeften

,,Daarnaast zijn we begonnen met het inzamelen van toiletartikelen, kleding en speelgoed. We kijken als individuele personeelsleden wat we kunnen afstaan, maar vragen ook onze gasten of zij dergelijke producten kunnen missen. Alles om maar zoveel mogelijk noodzakelijke levensbehoeften te verzamelen”, aldus Wolterbeek.

'Hoe het bij ons zit qua kostenverdeling? Van het Rijk ontvangt de gemeente 200 tot 300 euro per maand per vluchteling. Daar moet dus álles van worden betaald'

Alco van Berkel, eigenaar hotel De Zwaan

Kostenverdeling omtrent opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

De bereidheid binnen Corendon is groot. Helemaal omdat reguliere gasten een upgrade kunnen krijgen naar een andere kamer indien zij al een reservering voor een Urban kamer hebben gemaakt. De Oekraïners kunnen drie keer per dag gebruik maken van een maaltijd en om dit alles in goede banen te leiden, doet Corendon een beroep op meerdere krachten die exclusief in het Urban gedeelte werkzaam zijn.

Dit brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee. Hoe deze tussen het Corendon Village Hotel en de gemeente worden verdeeld, wil de reisorganisatie niet vertellen. Gemeente Haarlemmermeer laat in een reactie weten dat ‘de hotels in deze gemeente zeer coöperatief zijn. Het Rijk neemt de opvang van vluchtelingen voor haar rekening.’

Ook kleine hotels stellen kamers beschikbaar voor Oekraïners

Alco van Berkel is eigenaar van hotel De Zwaan in het Overijsselse Delden en heeft per 28 maart plek voor maximaal dertig vluchtelingen uit Oekraïne. ,,Hoe het bij ons zit qua kostenverdeling? Van het Rijk ontvangt de gemeente 200 tot 300 euro per maand per vluchteling. Daar moet dus álles van worden betaald. Een verblijfplaats, eten, drinken, kleding, scholing en ga zo maar door. Als hotel willen en kunnen wij hierbij helpen door kosten weg te schrijven onder omzetderving.”

Alco van Berkel, eigenaar hotel De Zwaan.

Lees ook: Gevluchte Oekraïners kunnen bij deze bedrijven direct aan de slag

,,Omdat we natuurlijk ook net uit een stevige crisis komen, zijn we niet of nauwelijks in staat om er eigen geld in te steken”, vervolgt Van Berkel. ,,Dit zorgt ervoor dat we hier in de omgeving bijzonder goed met elkaar moeten samenwerken. En dat lukt dan ook. We zijn flexibel en ondernemend genoeg om dit op te lossen, om alles nauwkeurig te kunnen berekenen en de Oekraïense gasten te kunnen helpen. Woonwinkels leveren boxsprings, kledingzaken komen met artikelen uit oude collecties en huurbazen zijn bereid om hun prijzen voor deze uitzondering te verlagen. Als we allemaal iets doen, komen we een heel eind. Ik stel mijn kamers hier voor zes maanden beschikbaar.”

Van der Valk: bijna alle hotels helpen Oekraïense vluchtelingen

Bijna alle 75 vestigingen van Van der Valk zijn betrokken bij initiatieven om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat zegt een woordvoerder van de hotelketen. Zo worden in sommige hotels vijftien tot twintig kamers voor een aantal dagen of weken beschikbaar gesteld.

In sommige hotels van Van der Valk zijn zaalruimtes omgevormd tot een soort woonkamers om vluchtelingen extra ruimte te geven. Volgens hem worden de hotels veelal gebruikt als doorstroomlocaties omdat gemeentes zoeken naar plekken waar mensen langer kunnen blijven. Het is dan ook lastig om aan te geven hoeveel vluchtelingen het bedrijf in totaal opvangt. Daarnaast ondersteunt het bedrijf ook diverse particuliere opvanginitiatieven.


'Als we dat doen, moet het wel op zo’n manier gebeuren dat alle partijen er iets aan hebben. Hoeveel kamers stel je beschikbaar en vooral hoe lang?'

Leon Dijkstra, ceo van Eden Hotels

Accor, het concern achter hotelketens als Ibis, Novotel en Mercure, laat weten onder meer in Nederland slaapplekken aan te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Het bedrijf zegt niet hoeveel dat er zijn. NH Hotels laat weten in sommige van zijn hotels Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het bedrijf wil verder geen details verstrekken om de privacy van gezinnen te respecteren. Postillion Hotels liet vorige week weten de mogelijkheden tot opvang nog te inventariseren maar was woensdag niet bereikbaar voor een update.

Fletcher Hotels maakte al eerder bekend kamers gereed te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hoeveel het bedrijf er op dit moment opvangt, is niet bekend. Eind vorige week was Fletcher met bijna alle veiligheidsregio's in gesprek over de opvang.

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

Eden Hotels wil eerst gedegen plan ontwikkelen

Waar er voor het Corendon Village Hotel en Van Berkel geen enkele twijfel bestond over het wel of niet opvangen van Oekraïense vluchtelingen, bewandelt Leon Dijkstra als ceo van Eden Hotels (voorlopig) een ander pad. Zijn hotelketen met veertien adressen in Nederland is aangesloten bij Refugee Company, dat ernaar streeft om vluchtelingen wereldwijd een beter bestaan te geven.

Een andere reden om de deuren van zijn kamers nog even gesloten te houden, is het ontbreken van een gedegen plan van aanpak voor de vluchtelingen die slachtoffer zijn van het Russische geweld. ,,Dit is een acuut probleem dat je zo snel mogelijk het hoofd wilt bieden”, zegt Dijkstra. ,,Maar als we dat doen, moet het wel op zo’n manier gebeuren dat alle partijen er iets aan hebben. Hoeveel kamers stel je beschikbaar en vooral hoe lang? Deze mensen moeten er wel écht iets aan hebben en niet zomaar weer op straat komen te staan omdat het voor ons niet langer uit kan.”

Nadenken over gezamenlijke geste vanuit complete branche

Dijkstra doelt daarmee op zijn eigen bedrijfsvoering die hij niet wil en kan benadelen. ,,We komen net uit een crisis die ervoor heeft gezorgd dat we twee jaar lang geen cent hebben verdiend. De financiële ondersteuning vanuit de gemeente moet om die reden wel toereikend zijn. Misschien doen we er als complete branche wel goed aan om met een gemeenschappelijke geste te komen. Dat we een pool maken waarin we gezamenlijk een x aantal kamers beschikbaar stellen. Ik bedenk het ter plekke hoor. Het kan vast nog veel breder dan dit. Als er een financiële compensatie aan vast zit, ben ik bereid om hier een concreet plan over op te stellen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws