Nieuws Politiek
Ondernemers bezorgd over aanval Rusland op Oekraïne
Onder ondernemers in Nederland leven grote zorgen over de escalatie van het conflict in Oekraïne. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn onder andere bezorgd over de enkele honderden Nederlandse bedrijven die actief zijn in Oekraïne. Maar ook heeft het conflict mogelijk gevolgen voor de aanvoer van goederen of de prijs van energie.
Laatste update: 24 februari 2022 15:51

Afbeeldingen: Shutterstock.
UPDATE – Rusland valt Oekraïne binnen
Rusland is in de nacht van woensdag op donderdag Oekraïne binnengevallen. President Vladimir Poetin noemt het een 'speciale militaire operatie' met het doel Oekraïne te demilitariseren en denazificeren. De Oekraïense strijdkrachten spreken over een invasie. In verschillende Oekraïense steden worden sinds woensdagnacht explosies gehoord en dodelijke slachtoffers gemeld.
De organisaties stelden eerder al dat de Russische president Vladimir Poetin diverse keren heeft gehint op verdere stappen in de grensregio. Dat is sinds donderdagochtend vroeg een feit.
De vraag die nu bij ondernemers leeft is waar het eindigt en wat de gevolgen zullen zijn bij nog verdere escalatie. In de regio’s waar het nu over gaat, Donetsk en Loehansk, zijn nauwelijks Nederlandse bedrijven actief.
Lees ook: Vladimir Poetin versus Rotterdamse wodkafabrikant: overwinning voor Russische heerser
Het door Brussel voorgestelde Europese sanctiepakket kan volgens de organisaties gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de toch al hoge energieprijzen. Ook raakt het mogelijk de import van graan en energieproducten, los van de algehele onzekerheid die het met zich meebrengt. Ook zijn Nederlandse bedrijven bevreesd voor eventuele sancties door Rusland die het handelsverkeer zouden kunnen raken.
Lees ook: Europese Commissie komt met wet voor goed ondernemersgedrag
De Amsterdamse beurs is donderdag vlak na opening hard onderuitgegaan. De AEX-index daalde met ruim 3 procent vanwege zorgen over de Russische invasie in Oekraïne. Beleggers vrezen dat Rusland met nog hardere sancties te maken krijgt.
Op dit moment hebben de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een aantal Russische banken en prominenten al de toegang tot de landen en geldstromen ontzegd. De drie blokken kondigden woensdagochtend al aan met nog zwaardere sancties te komen.
Glastuinbouwsector vreest gevolgen van Russische aanvallen
Ondernemers in de glastuinbouw kijken om meerdere redenen met spanning naar de Russische aanval op Oekraïne. Veel buitenlandse medewerkers komen uit Oekraïne of hebben daar familiebanden, zegt Alexander Formsma van branchevereniging Glastuinbouw Nederland. Tegelijkertijd stijgen de gasprijzen weer keihard uit vrees van verstoorde gasleveringen uit Rusland door het conflict.
Formsma verwacht meer problemen bij telers die hoge gasrekeningen moeten betalen. Aardgas was op de voor Europa toonaangevende beurs in Amsterdam donderdagmiddag bijna 50 procent duurder dan een dag eerder. Het verschilt per bedrijf hoe goed ze bestand zijn tegen die prijsstijgingen, maar ook als je voor de lange termijn gunstige afspraken maakt loopt zo'n contract een keer af. ,,Hoe goed je het ook hebt geregeld, vroeg of laat ben je overgeleverd aan de dagprijzen.''
''We volgen de situatie nauwlettend en roepen Nederlandse bedrijven en medewerkers die actief zijn in de regio op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen''
Ondernemersorganisaties roepen bedrijven op om aan vastgesteld sanctiepakket te voldoen
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer bezorgd over de militaire inval van Oekraïne door het Russische leger, melden de organisaties donderdagmiddag middels een persbericht. ,,Met deze grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne, wordt door Rusland de veiligheid in heel Europa op het spel gezet. We volgen de situatie nauwlettend en roepen Nederlandse bedrijven en medewerkers die actief zijn in de regio op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.'' De ondernemersorganisaties vrezen voor forse druk op onder meer energieprijzen en een aanzienlijke verstoring van internationale handelsstromen.
In reactie op de Russische inval komt de Europese Unie naar verwachting donderdagavond met aanvullende sancties tegen het land. Waarschijnlijk zal dat pakket veel zwaarder zijn dan de sancties die twee dagen geleden zijn aangekondigd tegen enige honderden Russische officials en twee banken. Ook de G7 komt vanavond bijeen over de situatie in Oekraïne. ,,Uiteraard zitten bedrijven nooit te wachten op sancties, maar nu de internationale situatie dermate is verslechterd, is het aan het bedrijfsleven om aan een door de politiek vastgesteld sanctiepakket te voldoen,'' aldus de organisaties.
Ze roepen iedereen dan ook op hier navolging aan te geven. Verder kunnen de sancties leiden tot tegenacties van de Russische overheid met complicaties aan de grens of andere maatregelen die het handelsverkeer raken. Zo wordt ook gevreesd voor verdere cyberaanvallen.
Lees ook: Glastuinbouwers kijken met argusogen naar Russische aanval op Oekraïne
Havenbedrijf Rotterdam: grote zorgen over oorlog Oekraïne
Het Havenbedrijf Rotterdam maakt zich grote zorgen over de Russische invasie in Oekraïne. De grootste haven van Europa waarschuwt dat de ontwikkelingen rond Oekraïne een grote impact kunnen gaan hebben op de handelsstromen en de energiemarkt. "Ik werd met een zeer ongemakkelijk gevoel wakker", zei topman Allard Castelein van het Havenbedrijf in een toelichting op de jaarcijfers.
De Rotterdamse haven verwerkt jaarlijks ongeveer 62 miljoen ton aan goederen die zijn gerelateerd aan Rusland. Dat komt neer op bijna 15 procent van het totaal en is goed voor een waarde van circa 30 miljard euro. Het gaat hoofdzakelijk om steenkool, ruwe olie en vloeibaar gemaakt aardgas (lng), maar ook om containers die zijn gelinkt aan Rusland. Ook exporteert Rusland via de haven van Rotterdam onder meer staal, koper, nikkel en aluminium naar elders in de wereld. De belangrijkste Russische havens voor Rotterdam zijn Sint-Petersburg en Moermansk.