Nieuws Politiek

Een zwaar 2022 voor ONL-voorman Hans Biesheuvel: 'Het bedrijfsleven is weggezakt bij de VVD'

Hans Biesheuvel, voorman van Ondernemend Nederland - ONL, is in Den Haag ‘wereldberoemd’. Hij knokt dagelijks voor de belangen van kleine en middelgrote ondernemers. Het zware jaar 2022 is voor hem nog niet om. Net voor kerst kruist hij nog de degens met Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw en belast met het hoofdpijndossier Groningen, over de netelige positie van het mkb in het aardbevingsgebied. ‘Die ondernemers kijken in een zwart gat, niemand in politiek Den Haag maakt zich druk om hen.’

Eduard Voorn 22 december 2022

Laatste update: 31 december 2022 10:00

Hans Biesheuvel ONL portret

Hans Biesheuvel, voorman van ONL, ondernemer en toezichthouder.

Eindejaarsverhalen

Met een serie van zeven ondernemersinterviews blikt De Ondernemer terug op een boeiend 2022. Klik op een naam hieronder, en lees ook dat Eindejaarsverhaal.

1 - Erik-Jan Ginjaar, Postillion Hotels

2 - Frederiek Waninge, House of Fred/Cozy Pillow

3 - Won Yip, horeca-topondernemer/Dragons' Den

4 - Hans Biesheuvel, ONL

5 - Eric van Eerdenburg, Lowlands / Mojo

6 - Jouri Schoemaker, Pieter Pot

7 - Rick van der Weijden, HEMA

Een kopje koffie drinken met premier en VVD-coryfee Mark Rutte is zo gepiept. Eén belletje en de twee zitten in nog geen vijf minuten tegenover elkaar. Het ONL-kantoor van Hans Biesheuvel (57) zit letterlijk om de hoek van het torentje aan de Haagse Hofvijver; het hart van de Nederlandse politiek. Tijdens het interview op deze zeer koude vrijdagochtend wordt in het kabinet gepraat over het inperken van de steeds verder uitdijende hoeveelheid zzp’ers, terwijl in de nacht van donderdag op vrijdag in de Tweede Kamer heftig werd gediscussieerd over de nieuwe pensioenwetgeving. Twee dossiers waar Biesheuvel zich dit jaar onder andere voor heeft ingezet. Beide vindt hij niet sterk.

Hij kijkt ontspannen terug op bewogen jaren die begonnen in het voorjaar van 2020 met een lockdown vanwege het coronavirus, en dit jaar overgingen in torenhoge energierekeningen en een gierende inflatie. Biesheuvel moest aan de bak en belde regelmatig met journalisten, (top)ambtenaren, ondernemers, staatssecretarissen en ministers. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs aan de Universiteit Leiden, spreekt in het FD lof over de inspanningen: ‘Dankzij ONL is de lobbykracht van het mkb groter geworden.’

"Ik ben bereid mee te helpen, mijn nek uit te steken om draagvlak te creëren"

,,Tot in september zei het kabinet geen steun te willen geven aan het mkb dat door de enorm gestegen energiekosten was getroffen. Ik belde Rutte en heb hem meegenomen naar een ondernemer is het Westland en hem laten zien hoe de situatie daar is. Ik neem ook andere ministers als Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) mee om ze te laten praten met ondernemers. ONL laat zien wat er speelt, maar biedt ook gelijk oplossingen. Het is makkelijk om te zeggen wat niet goed is, maar onze manier van werken is dat we altijd met een voorstel komen dat goed onderbouwd is. En ik ben bereid mee te helpen om het te realiseren. Ik steek mijn nek uit om draagvlak te creëren.”

Lees ook: 2022 rollercoaster voor Won Yip: 'Veel mensen hebben niets geleerd van corona'

Lobby voeren op de emotie van ondernemers

,,Meenemen van Rutte was het begin. Tijdens Prinsjesdag ben ik verder gegaan met mijn lobby voor wat uiteindelijk de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is gaan heten. Ik ben het land ingegaan om nog meer verhalen op te halen. Ik voerde de lobby op de emotie van die ondernemers. Ik voel het sentiment van die ondernemers echt. De attentiewaarde is daardoor enorm opgelopen. De TEK kwam er, maar helaas niet de voorschotten. Ondernemers zullen pas geld krijgen in het voorjaar van 2023. Uitvoerder RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, red) was niet in staat een voorschotregeling in de computersystemen te krijgen. Het is om moedeloos van te worden. De uitvoering is echt een probleem bij de overheid.”

,,Ook de Belastingdienst kampt daarmee en dat moet wel werken. Het afgelopen jaar hebben wij ons keihard ingezet om ondernemers vijf tot zeven jaar te geven om hun belastingschuld als gevolg van alle coronamaatregelen terug te laten betalen. Daarnaast is het innen pas gaan plaatsvinden vanaf 1 oktober en niet 1 april, zoals het oorspronkelijke plan was. Vergeet niet dat we 2022 ingingen met een lockdown. Door te praten met ambtenaren van Financiën, Kamerleden en de staatssecretaris en het neerleggen van een voorstel, is ons dat uiteindelijk allemaal gelukt.”

‘Als 12-jarig jongetje ging ik na school naar het bedrijf van opa om klanten te helpen’

,,Waar mijn inzet voor het midden- en kleinbedrijf vandaan komt? Ik kom uit een echt Haags middenstandsgezin. Mijn vader en opa hadden beiden technische groothandels. Als 12-jarig jongetje ging ik na school naar het bedrijf van opa om klanten aan de balie te helpen en daarna op de fiets pakjes rond te brengen. Bij mijn andere opa, die een juwelierszaak had, ging ik met mijn zusje op woensdagmiddag zilver poetsen. Zo werden we opgevoed. Gewoon werken, klaar!"

,,Ik begon mijn eigen groothandel die uiteindelijk de bedrijven van pa en opa heeft opgekocht. Net voor de invoering van de euro heb ik deze onderneming verkocht en werd ik investeerder in bedrijven die wilden groeien en internationaliseren. Daardoor weet ik tot op de dag van vandaag wat ondernemen is, omdat ik ook nog eens commissaris ben bij verschillende bedrijven. Ik ben daardoor heel goed in staat de taal van de ondernemer ‘te vertalen’ naar het Haags.”

Volhouden door emotie niet onder de huid te laten kruipen

,,Sinds begin 2020, het begin van de coronapandemie, zetten we ons als ONL in voor ondernemers. Ik hou het vol door de emotie niet onder mijn huid te laten kruipen, en we concentreren ons op een aantal kernthema’s. Mijn lijft voelt goed. De dag begint altijd met een boswandeling om een frisse kop te krijgen en na te denken."

,,Na een goed theaterstuk fiets ik lekker naar huis en slaap daardoor uitstekend. In ben voorzitter van de raad van toezicht van Amare (cultuurgebouw aan het Spui in Den Haag, red.) en daardoor in staat een dansconcert of een bandje te bezoeken. Deze zaken en de familie met drie fantastische dochters, geven mij mentale rust en dan denk ik even niet aan Mark Rutte.”

"Er moet gewerkt worden aan verdienvermogen van Nederland. Stop met continue draaien aan knoppen van belastingstelsel"

Stop met continue draaien aan knoppen belastingstelsel

,,De agenda voor volgend jaar is al gevuld. Er moet gewerkt worden aan het verdienvermogen van Nederland. Stop met het continue draaien aan de knoppen van het belastingstelsel. Kleine, middelgrote en grote bedrijven weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. Van voorspelbaar beleid is geen sprake. Het gevolg is wel dat ondernemers lastig vooruit kunnen kijken om een langetermijnvisie te ontwikkelen."

,,Met minister Adriaansens heb ik in dat licht afgesproken om begin volgend jaar eens tijd te steken in het verder uitwerken van een mbk-bank, net als de British Business Bank. Hun slogan works with over 100 finance partners to unlock finance for smaller businesses. Find the right one to suit your needs, spreekt mij enorm aan. Financiering is olie in de raderen van de economie en dus belangrijk.”

Lees ook: Frederiek verkocht in 2022 haar winkel-concept: 'Corona dwong me anders naar meisjesdroom te kijken'

Bedrijfsleven weggezakt bij de VVD

,,Het bedrijfsleven staat er qua imago niet goed op in politiek Den Haag, komt onder andere door wat ik de gifpil noem: de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting. Het bedrijfsleven is weggezakt bij de VVD, maar ook bij CDA, D66 en andere partijen. We staan steeds op het menu, maar niemand neemt het voor ons op. Als ze geld nodig hebben, is het hup. Het gebeurt met een soort gretigheid waar ik niet blij van word. Den Haag besef wel: het geld moet eerst verdiend worden, voordat jullie het kunnen uitgeven, herverdelen. Ik vind het een grote teleurstelling dat mij niet is gelukt het tij een beetje te keren. Daar moet 2023 aan worden gewerkt.”

Lees ook: Om CTB bedreigde Postillion-directeur Ginjaar: 'Bij een nieuwe coronacrisis zou ik hetzelfde doen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws