Nieuws Politiek

ONL-voorman Biesheuvel: 'Ondernemers willen een nieuwe minister van Economische Zaken die hun taal spreekt'

Het tweede coronajaar voor Hans Biesheuvel, voorman van ONL voor Ondernemers, zit er bijna op. Zijn lobby richting regering is intens om met goede steunregelingen te komen. De hoop is nu op een minister van Economische Zaken die de statuur heeft van oud-EZ-minister Hans Wijers, ‘die begreep het bedrijfsleven’. ,,Moe? Krijg juiste steeds meer energie.”

Eduard Voorn 17 december 2021

Togs regeling corona virus hans biesheuvel onl ondernemers

De voorman van ONL voor Ondernemers, Hans Biesheuvel. Archieffoto

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer het coalitieakkoord en de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER HET LIVEBLOG OVER HET COALITIEAKKOORD: Wat betekent coalitieakkoord kabinet-Rutte IV voor ondernemers?

De relatie met Stef Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat, is goed, maar zakelijk. Net als bij Mark Rutte staat Blok ‘in zijn contactenlijstje’. ,,Ik kan ze prima bereiken.”

De laatste ONL-lobby om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aan te passen mislukte echter. De regeling werd in de haast weer uit de koelkast gehaald, opgepoetst en gaat vanaf 20 december open. Biesheuvel wilde dat Blok (VVD) het minimale omzetverlies zou aanpassen naar 20 procent, nu is het 30 procent. ,,De TVL gaat over het vierde kwartaal 2021.

Blok wil belastingbetaler niet nog langer laten opdraaien steunmaatregelen

Ondernemers hebben in oktober en de eerste helft van november nog goed kunnen draaien, en daarna kwam de regering met strenge maatregelen als een avondlockdown. Op papier is de steun goed, maar uiteindelijk zullen ondernemers uit de hoek van horeca, reisbranche, evenementen, cultuur en niet-essentiële winkels er weinig aan hebben. Ik heb Blok gevraagd om net als bij de NOW de TVL Q4 in maanden op de knippen. Blok wil het systeem gelijk laten lopen met de kwartaalrapporten voor de BTW.”

De mening van Blok is dat hij de belastingbetaler niet nog langer voor de steunmaatregelen wil laten opdraaien. Biesheuvel, die dit een macro-economische benadering vindt: ,,Mooi zo’n visie, maar kom dan eens met een coronabeleid! Nu kom je op vrijdag met maatregelen die zondag moeten ingaan. Je kunt daar niet tegen op ondernemen, dat houdt het mkb niet vol. Misschien komen er volgende week nog strengere maatregelen. Kom met iets voor de lange termijn en niet elke keer met ad hoc maatregelen.”

Lees ook: Wat betekent coalitieakkoord kabinet-Rutte IV voor ondernemers?

Het gesprek met Biesheuvel vindt plaats op het moment dat formateur Mark Rutte de fractieleiders van de coalitie ontvangt. Wie gaat Blok als nieuwe minister van Economische Zaken vervangen? Hij of zij zal worden geconfronteerd met een enorme tweeding in ondernemend Nederland, stelt Biesheuvel. ,,Er zijn sectoren als IT, maakindustrie en export die meer dan goed draaien. Zij kampen met tekorten aan personeel. Maar dan heb je de reiswereld, horeca, kunst en cultuur en delen van de retail die bizar slecht draaien. De nieuwe minister zal het goed draaiende deel van 'good naar great' moeten brengen en met een herstel moeten komen voor de sectoren die zwaar lijden.”

Nieuwe EZ-minister moet oog hebben voor verdienvermogen

De ONL-voorman heeft in het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' nog weinig visie kunnen ontdekken. De nieuwe minister zal dat zelf moeten gaan invullen, benadrukte Rutte tijdens en na de presentatie van het akkoord. Biesheuvel zoekt iemand die oog heeft voor het verdienvermogen. ,,Uitgeven is mooi, maar het bedrijfsleven zal eerst dat geld moeten verdienen”, zegt hij onderkoeld. ,,Ik denk aan een type als Hans Wijers. Hij was een minister van EZ (In Kabinet-Kok I van 1994-1998/red.) die de taal van het bedrijfsleven sprak en zaken wist te regelen. Het was van mening dat het geld eerst verdiend moest worden. De taak van de nieuwe minister is dan ook gericht op hoe wij dat geld moeten gaan verdienen.”

Lees ook: ONL voor Ondernemers: gemengde gevoelens bij extra steunpakket vierde kwartaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws