Nieuws Politiek

Kelly Adams (Tubantia): Buiten kijf dat BBB gaat winnen in Overijssel

Wat houdt de kiezer in Overijssel bezig? Volgens verslaggever Kelly Adams van AD/Tubantia gaat het in Twente en omgeving vooral over woningbouw en stikstof. En dat BBB gaat winnen, staat volgens haar buiten kijf.

Van onze redactie 14 maart 2023

,,Die verkiezingen van morgen zijn in Overijssel een gelopen race,” verwacht Adams in De Ondernemer Kiest. ,,BBB gaat winnen. Dat is duidelijk. De grote vraag is alleen nog maar hoeveel zetels de partij gaat halen. De laatste peilingen geven aan dat een kwart van de stemmen naar BBB gaat. Tweede staat de VVD met 10 procent van de stemmen. Dat halen ze niet meer in, zelfs niet als de peilingen niet tot heel veel cijfers achter de komma betrouwbaar zijn.”

Stikstofprobleem wordt alleen maar groter

De opmars van BBB in de provincie is logisch gezien de dossiers die inwoners belangrijk vinden: stikstof en woningbouw. Om met het eerste te beginnen: ,,Boeren zien de grens met Duitsland en het steekt als daar een grote stal wordt gebouwd terwijl ze zelf hun bedrijf moeten inkrimpen. Dat komt dichtbij en dat is frustrerend.”

Lees ook: Elrie Bakker (JA21): 'Grootste probleem is dat er bestuurskundigen of politicologen in de politiek zitten en geen ondernemers'

Het probleem wordt in de toekomst alleen maar groter, aldus de verslaggeefster van Tubantia. ,,Overijssel heeft iets van 24 gebieden die op de Natura 2000-lijst staan. En een groot deel van de boeren zit dichtbij een van die gebieden.”

'Mensen willen duidelijkheid'

Verder staat huizenbouw bovenaan de agenda in de provincie. Liefst 14.000 huizen moeten worden gebouwd. ,,Maar de vragen zijn: welke huizen worden gebouwd en waar gaan ze komen? Onderzoek wijst uit dat kopers in Twente graag een huis met een tuin willen, maar in de plannen staan vooral apartementen. Tegelijk hoeft dat geen probleem te zijn. Een makelaar vertelde dat het soms acht jaar duurt voor een plan werkelijkheid is, dus je moet een eind vooruit kijken om te zien wat dan gangbaar is.”

Bij ondernemers in de regio ligt het beleid rond het MKB en de familiebedrijven heel gevoelig. ,,Vrijwel alle partijen hebben daar iets over in het programma. Daarnaast iets over hoe er mensen naar de regio moeten worden getrokken. Iets, maar het blijft oppervlakkig en algemeen. De mensen willen duidelijkheid, maar kunnen partijen waarmaken wat ze beloven?”

Lees ook: Ilona Lagas (BBB): 'Ik ga de regeldruk voor ondernemers aanpakken. Daar kun je me aan houden'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws