Nieuws Politiek

Minister Adriaansens over omgevallen bakkers: ‘Blijft altijd ondernemersrisico over’

Talloze bakkers zijn de afgelopen maanden gestopt met hun bakkerij omdat hun energierekening door het dak ging en steun niet op tijd kwam. Tijdens De Ondernemer Kiest Live zei Economische Zaken en Klimaat (EZK) minister Micky Adriaansens dat ze geprobeerd heeft het ‘extreme ondernemersrisico’ weg te nemen, maar dat er altijd risico overblijft.

Jonathan van Noord 14 maart 2023

De ondernemer kiest micky adriaansens ezk provinciale staten verkiezingen

Minister Micky Adriaansens tijdens De Ondernemer Kiest Live. Foto: Ruud Voest.

Hieronder zie je het interview met Minister Micky Adriaansens tijdens De Ondernemer Kiest. Tekst gaat verder onder de video.

Sinds de oorlog in Oekraïne is de energierekening van het energie-intensieve mkb (zoals bakkers, slagers en cafetariahouders), door het dak gegaan. Verhalen over een vertienvoudiging van de energierekening zijn daarbij geen uitzondering.

Om de ergste druk te verlichten is de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) in het leven geroepen, waarmee bijvoorbeeld een bakker een tijdelijke compensatie krijgt voor de energiekosten. De regeling, die met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd, gaat echter pas eind maart in. Voor tal van gestopte bedrijven kwam de tegemoetkoming dus te laat.

"We doen ons best om de schade te beperken, maar kunnen niet voorkomen dat het bij niemand pijn doet"

'Faillissementen ligt nog altijd lager dan voor corona'

Tijdens de speciale verkiezingsuitzending De Ondernemer Kiest Live werd EZK-minister Micky Adriaansens gevraagd naar de regeling. ,,Ik ben er blij om dat het gelukt is de TEK-regeling erdoorheen te krijgen. Voor ondernemers is het een manier om om te gaan met de hoge energiekosten.”

Bovendien gaf de VVD-minister aan ‘mee te leven met ondernemers die weinig steun voelen’, maar dat het aantal faillissementen en beëindigingen nog steeds lager ligt dan in de periode vóór corona. ,,We doen ons best om de schade te beperken, maar kunnen niet voorkomen dat het bij niemand pijn doet.”

Maar had het stoppen van de bakkerijen niet voorkomen kunnen worden als bijvoorbeeld de TEK-regeling eerder was ingezet? Volgens Adriaansens heeft ze eveneens afgesproken dat de Belastingdienst coulant zou zijn, net als de banken met financiering. En heeft ze geprobeerd het ‘extreme ondernemersrisico’ weg te nemen. ,,Maar er blijft altijd ondernemersrisico over. Dat kan ik niet wegnemen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws