Nieuws Politiek

Dit zegt de VVD-stikstofminister over de monsterzege van BBB

'Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid uitvoeren, maar wel huizen bouwen'. Stikstofminister Van der Wal reageert op monsterzege van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Van onze redactie 15 maart 2023

Christianne van der wal stikstof boeren

Stikstofminister van Der Wal op bezoek bij boerin Ingrid de Sain, vorig jaar september. Foto: ANP.

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Een gedenkwaardige avond werd het, voor BBB. Een aardverschuiving in de landelijke politiek. Maar stikstofbeleid, BBB en coalitie zijn uitersten.

Christianne van der Wal-Zeggelink is sinds januari 2022 is minister voor Natuur en Stikstof namens de VVD in het kabinet-Rutte IV.
Als de 'stikstofminister' reageert Van der Wal op de enorme overwinning van BBB. 'Knap' zegt ze. 'Maar er is geen keuze. Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid uitvoeren, maar wel huizen bouwen'.

Lees ook: Provinciale Statenverkiezingen: megawinst voor BBB

Stikstofdoelen in 2030

Voor partijen of zelfs provincies die roepen geen uitvoering te zullen geven aan het halen van de stikstofdoelen in 2030 had Van der Wal eerder deze maand nog een duidelijke boodschap, tijdens een presentatie op Internationale Vrouwendag. ,,Dan gaat de boel dus op slot. Als ze niet voldoende stikstofredactie halen, kunnen ze geen vergunningen verlenen. Ook niet aan hun eigen boeren.”

Lees ook: Ilona Lagas (BBB): 'Ik ga de regeldruk voor ondernemers aanpakken. Daar kun je me aan houden'

Uitkoop drieduizend piekbelasters

Over die boeren was de minister in diezelfde presentatie ook duidelijk. De uitkoopregelingen worden naar verwachting binnenkort door Europa goedgekeurd en dan kan de compensatie van de drieduizend piekbelasters beginnen. Dat zijn boeren met de hoogste uitstoot in de buurt van natuurgebieden. Hen uitkopen, levert immers het meeste op. Om die reden is er nu een royale regeling, waarbij de boeren 120 procent krijgen van de waarde.

,,Die regeling komt er nu eenmalig en daarna komt zo’n kans nooit meer”, zegt Van der Wal stellig. Er worden overigens geen boerderijen of weilanden opgekocht, maar productierechten. ,,Die boeren kunnen gewoon blijven wonen waar ze wonen en met hun grond iets anders gaan doen.” Dat kan soms ook woningbouw zijn, zo is de verwachting.

,,Je zal dan ook zien dat ik over een paar jaar sta te verdedigen dat we boeren miljonair hebben gemaakt.”

Dat was 8 maart, op Internationale Vrouwendag. En toen werd het 15 maart.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws