Nieuws Politiek

Renske Leijten (SP) over kabinet: 'Luisterend oor grote bedrijven, mkb niet gehoord'

Kleine ondernemers zijn enorm belangrijk in de samenleving, maar komen vaak niet aan het woord. Om die ondernemers een stem te geven in de Tweede Kamer lanceerde SP-Kamerlid Renske Leijten een enquête onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

UPDATE - Renske Leijten stopt als Tweede Kamerlid.

Van onze redactie 1 juli 2023

Renske leijten sp tweede kamer

"Het kabinet van Rutte heeft altijd een luisterend oor voor de grote bedrijven en hun aandeelhouders. Ze hebben zelfs het mobiele nummer van de minister-president. Maar kleine ondernemers worden niet gehoord", aldus Renske Leijten (SP). Foto: ANP.

Renske Leijten overhandigde het rapport over de enquête aan de minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. ,,Het kabinet van Rutte heeft altijd een luisterend oor voor de grote bedrijven en hun aandeelhouders. Ze hebben zelfs het mobiele nummer van de minister-president. Maar kleine ondernemers worden niet gehoord. Dat blijkt ook uit het rapportcijfer van deze ondernemers voor het kabinet: een 3,4 krijgt de regering. Dan weet je dat er iets helemaal misgaat. En daarom doen wij vandaag voorstellen om daar verandering in te brengen.’

Lees ook: Renske Leijten (SP): 'Mensen snakken naar eerlijke politiek, ook ondernemers'

De enquête is ingevuld door 405 kleine en middelgrote ondernemers uit heel Nederland. De ondernemers zijn met name ongelukkig over grote hoeveelheid (nieuwe) regels waar zij aan moeten voldoen. Kleine ondernemers zijn ontzettend druk met hun bedrijf en zien de regels waar ze aan moeten voldoen, maar ook het moeizame contact met gemeenten en de Belastingdienst, als nodeloos ingewikkeld en tijdrovend. Verder lopen de ondernemers ook tegen onduidelijke toegang tot financiering en de gestegen prijzen aan. De minister beloofde na de zomer met een reactie te komen op het rapport.

Drie aanbevelingen Renske Leijten (SP)

  1. Zorg voor een goede MKB-bank die financiering voor kleine ondernemers biedt, om ondernemers te ondersteunen met het opbouwen van hun zaak. Zij zijn bij commerciële banken te klein om serieus genomen te worden en hebben daardoor moeite met financiering.
  2. De Rijksoverheid moet zorgen voor zogenaamde ‘ondernemershelpdesks’. Veel ondernemers geven namelijk aan dat de regeldruk te hoog is om goed te functioneren. De overheid kan hen hierbij helpen door regels eenvoudiger te maken en kleine bedrijven te adviseren. Maar daarvoor moeten zij een plek hebben waar zij zich kunnen melden om geholpen te worden.
  3. Als laatste moet de minister een goed platform ontwikkelen waarmee kleine ondernemers hun invloed kunnen uitoefenen op beleid. Er wordt veel gesproken over kleine ondernemers en hun rol in de economie, maar vaak hebben de ondernemers zelf weinig te zeggen in deze discussies. Om dit te faciliteren is een platform nodig, zodat kleine ondernemers ook de kans hebben om hun kant van het verhaal te vertellen.

Renske Leijten stopt als Tweede Kamerlid

Daags na het presenteren van de uitslag van de enquête, kondigde Renske Leijten aan te stoppen als Tweede Kamerlid.

,,Na bijna 17 jaar in de Tweede Kamer is het genoeg. Dit betekent zeker niet dat ik stop als SP’er, maar voor mij ligt de democratie niet meer in de Tweede Kamer of in politiek Den Haag. Het is voor mij nu tijd om uit de Haagse bubbel te stappen en me op een andere manier bezig te houden met onze democratie. Het is tijd om de echte samenleving weer op te zoeken en daar mensen te gaan organiseren", aldus Renske Leijten, vandaag bij de SP Partijraad.

Lees via deze link het hele rapport.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws