Nieuws Politiek

Winkeliers aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg steunen met actie Oekraïne

De Rotterdamse ondernemer Anke Griffioen is duidelijk. Laat Rotterdam de stedenband met het Russische Sint-Petersburg ‘maar even bevriezen’. Dit weekend begon zij de actie om de gehele Nieuwe Binnenweg blauw/geel te laten kleuren. INretail vindt het een mooi initiatief.

Van onze redactie 28 februari 2022

Winkel griffioen

De Rotterdamse ondernemer Anke Griffioen maakt in haar winkel Oekraïense vlaggen om daarmee etalages te versieren. Foto: Anke Griffioen

Anke Griffioen zit met haar schoenenwinkel, Caland/Schoen, aan het begin van winkelstraat Binnenweg. Zij wil met een statement duidelijk maken dat wat Vladimir Poetin doet niet kan. In een kort gesprek is zij duidelijk: ,,Op militair- en politiekvlak gebeurt op dit moment genoeg. Het blauw/geel krijgen van zoveel mogelijke etalages is een vorm van softpower om te laten zien dat wij winkeliers het verderfelijk vinden wat er nu in Oekraïne plaatsvindt. Het is niet ver weg, het is dichtbij.”

Ondernemer Griffioen maakte zelf een aantal Oekraïense vlaggen voor haar eigen etalages, maar ook een om Santa Claus, beter bekend als Kabouter Buttplug, mee op te fleuren. Binnen de winkeliersvereniging loopt ook nog de discussie om een deel van de omzet te schenken aan het zwaar getroffen land.

De tekst gaat onder de foto verder.

Santa Claus, beter bekend als Kabouter Buttplug, met de kleuren van Oekraïne. Foto: Anke Griffioen

Belangenorganisatie INretail vindt de actie van Griffioen een mooi initiatief en deelt het met de achterban. ,,Er zijn ook ondernemers die minder zichtbaar zijn met de steun die ze bieden”, zegt een woordvoerder van INretail. ,,Die bestaat bijvoorbeeld uit financiële steun en bijdragen aan hulporganisaties of met goederen in natura. De keuze voor support, waaruit die bestaat en of die zichtbaar, of op de achtergrond geboden wordt, bepaalt iedere ondernemer uiteraard zelf. In dit soort bijzondere situaties is er geen verschil tussen de betrokken mens en de betrokken ondernemer.”

Lees ook: Dit zijn de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne voor Nederlandse bedrijven

'Bevries de stedenband met Sint-Petersburg'

Anke Griffioen gaat nog een stap verder. Zij wil dat stedenband tussen Rotterdam en Sint-Petersburg tegen het licht wordt gehouden. De vriendschappelijke verbinding stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sint-Petersburg heette toen nog Leningrad.

Ze zoekt daarover contact met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Zet die verbinding maar even on hold. Totale isolatie is krachtig signaal. Net als een groot aantal Russische banken loskoppelen van het internationale betaalnetwerk SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/red.).”

Ondanks druk uit de gemeenteraad gaat Aboutaleb daar (nog) niet in mee. Tegen de lokale media zei hij ‘een brief te gaan schrijven naar de gouverneur van Sint-Petersburg om zijn grote zorgen over te brengen’.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws