Nieuws Prinsjesdag

Opiniepanel geeft kabinet Rutte IV 3,3 als rapportcijfer

De populariteit van het vierde kabinet Rutte is vlak voor Prinsjesdag gedaald naar een dieptepunt. Rutte IV krijgt een 3,3 als rapportcijfer.

Marcia Nieuwenhuis 18 september 2022

Rutte maatregelen kopzorgen

Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over Prinsjesdag

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

De 3,3 als rapportcijfer blijkt uit een nieuwe peiling onder 31.500 mensen van het EenVandaag Opiniepanel. Het rapportcijfer 3,3 is het laagste dat ooit is gemeten bij de kabinetten van Rutte. Tot nog toe was het dieptepunt een 3,9. Het kabinet wordt een gebrek aan daadkracht verweten.

Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag reageert op AD.nl onthutst op de cijfers: ,,Vernietigender dan dit wordt het gewoon niet. Ik heb dit echt nooit eerder gezien zo.’’

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist

Waar in april 2020 aan het begin van de coronacrisis nog 70 procent aangaf vertrouwen te hebben in Rutte III, is dit inmiddels gekelderd naar 15 procent. Daarmee is het vertrouwen in dit kabinet bijna net zo laag als rond Prinsjesdag 2013. Negen jaar geleden was het met 14 procent nog een fractie lager. Toen zat Nederland in een economische crisis en werden er vele miljarden bezuinigd. ,,Ironisch genoeg investeert het kabinet nu juist miljarden en ondanks dat gaat het vertrouwen niet omhoog’’, concludeert de opiniepeiler.

De Ondernemer presenteert zondagavond 18 september het Ondernemerskabinet, via deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws