Nieuws Prinsjesdag

Zelfstandigen hebben nog amper vertrouwen in politiek

Hoogopgeleide zzp’ers hebben weinig vertrouwen in hun relatie met de politiek. In een onderzoek geven de zelfstandigen hun vertrouwensrelatie met de landelijke politiek, op een schaal van 1 tot 10, een 4,6. Aan de lage score liggen redenen ten grondslag als twijfel over de deskundigheid en het gevoel niet gewaardeerd en slecht vertegenwoordigd te worden.

Van onze redactie 20 september 2021

Laatste update: 21 september 2021 10:35

Wopke hoekstra koffer prinsjesdag

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens een eerdere Prinsjesdag. Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group, waar ruim tweehonderd zelfstandig professionals aan hebben deelgenomen. Han Kolff, ceo HeadFirst Group: ,,Geef zp’ers een zelfstandige plek in de SER en ga laagdrempelig in gesprek met alle type zzp’ers die Nederland rijk is. Wij spelen graag de verbindende rol om beide werelden dichter bij elkaar te brengen.”

Lees ook: Prinsjesdag 2021: wat doen 'we' aan de belastingschulden van ondernemers?

Eerder toonde onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het vertrouwen in de politiek in het eerste half jaar van 2021 sterk daalde. De vastgelopen formatie, de aanpak van het coronabeleid en de politieke nasleep van de toeslagenaffaire lagen hieraan ten grondslag. Dit zijn ook redenen die onder zp’ers vaak worden genoemd.

'Alle type zzp’ers worden over één kam geschoren, verkeerd beeld in politiek Den Haag'

Wat volgens de onderzoekers voor zp’ers een veel grotere rol speelt, is het gevoel dat er onvoldoende vertegenwoordiging is in het besluitvormingsproces. Zij ervaren dat er voornamelijk wordt geluisterd naar de traditionele polderpartijen, zoals vakbonden en werkgeversorganisaties. Daarnaast storen zp’ers zich aan het feit dat alle type zzp’ers over één kam worden geschoren en er in politiek Den Haag een verkeerd beeld over zp’ers bestaat: ‘calculerende zzp’ers met fiscale voordelen’ in plaats van ‘hardwerkende, gepassioneerde zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap’.

Ook twijfelen zp’ers over de dossierkennis van politici en of zij wel in staat zijn vraagstukken op de arbeidsmarkt op te lossen. De onduidelijkheid en onuitvoerbaarheid van wet- en regelgeving voor zzp’ers, de wet DBA in het bijzonder, werd hierbij vaak als voorbeeld genoemd.

''Geef zp’ers een zelfstandige plek in de SER en ga laagdrempelig in gesprek met alle type zzp’ers die Nederland rijk is''

Han Kolff, ceo HeadFirst Group

Met Kamerleden zorgen, keuzes en praktische knelpunten delen en bespreken

Alhoewel de vertrouwensrelatie onder druk staat, ziet Kolff perspectief om deze te herstellen. Een belangrijk punt, dat in lijn ligt met het ‘Document op hoofdlijnen’ van de VVD en D66, is de vertegenwoordiging en zelfstandige positie van zzp’ers in de Sociaal Economische Raad. ,,Dit geeft zp’ers een centrale plek in het besluitvormingsproces, zodat de belangen beter gehoord kunnen worden”, licht Kolff toe.

Daarnaast is het volgens hem wenselijk zp’ers direct in contact te brengen met Kamerleden om hun zorgen, keuzes voor het ondernemerschap en praktische knelpunten te delen en te bespreken. Deze kennisuitwisseling zal een positief effect hebben op de informatiepositie en het kennisniveau van politici. ,,Onze kerntaak als arbeidsmarktplatform en -dienstverlener is verbinden. Deze taak vervullen we ook graag tussen zp’ers en de politiek, zodat we met elkaar op een constructieve manier het debat kunnen voeren over de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt en de rol van zp’ers daarin”, aldus Kolff.

Lees ook: Hoe koop je als zzp'er een huis? 'Hypotheekregels ingewikkeld en raar'

Knab en freelance-platform Qommunity geven kabinet een krappe voldoende

Een vandaag verschenen onderzoek van onlinebank Knab en freelance-platform Qommunity onder ruim 1.000 zzp’ers is niet veel complimenteuzer. Het huidige demissionaire kabinet krijgt van de zzp’ers een 5,6. Dat het rapportcijfer niet hoger ligt dan een ‘krappe voldoende’, komt voornamelijk door het gebrek aan stabiel ondernemersbeleid. Ondernemers hebben behoefte aan regelgeving waar ze op kunnen bouwen. De afgelopen jaren veranderde het kabinet bijvoorbeeld regelmatig de wetgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Andere veelgenoemde verbeterpunten zijn het verlagen van de belasting- en de regeldruk en het afschaffen van belastingvoordelen voor grote bedrijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws