Advertorial van Spotcap

Advertorial Regio

Zo zorg je ervoor dat 2019 jouw jaar wordt

Nu we allemaal zijn bekomen van de feestdagen wordt het weer tijd voor een verscherpte focus op het nieuwe jaar. Hoe stel je direct orde op zaken wat betreft je (financiële) planning? Met deze 5 tips helpen we je graag een eindje op weg.

Redactie De Ondernemer / MVO 30 januari 2019

Spotcap 5 tips financile planning

1. Planning van je personeel

Tijdens de drukte rondom de feestdagen heb je als ondernemer wellicht extra personeel moeten aannemen. De relatief rustige januari- en februarimaanden geven je dan letterlijk en figuurlijk even adempauze. Het is juist slim om in deze periode na te denken over je personeelsbehoefte voor het hoogseizoen. Het vinden van personeel is voor veel bedrijven een uitdaging, en last minute beginnen met extra personeel aannemen voor het hoogseizoen kan veel stress opleveren. De rustige maanden aan het begin van het jaar zijn perfect om een strategisch plan te maken voor het managen van je personeelsbestand in de drukkere maanden van het jaar. Daarnaast wordt in mei alweer het vakantiegeld uitbetaald. Het lijkt nog ver weg, maar het vakantiegeld is voor veel ondernemers een aanzienlijke kostenpost die binnen enkele maanden al gemaakt moet worden. Aan het begin van het jaar al nadenken over hoe je dergelijke uitgaven wilt managen kan zeker geen kwaad!

2. Slim inkopen

Voor voorraden geldt eigenlijk hetzelfde als voor personeel. In de rustigste maanden van het jaar is het inslaan van voorraden misschien niet je eerste prioriteit. Echter, juist deze periode biedt je kansen. Na een drukke en winstgevende decembermaand zie je wellicht een piek in je omzet die inzetbaar is voor investeringen. Bestel je je voorraden in het buitenland? Misschien kun je vast afspraken met je leveranciers maken voor de aankomende bestellingen. Werk je met producten die niet per se trendgevoelig zijn? Bestel ze dan ook een paar maanden eerder dan je concurrenten, wellicht tegen een mooie staffelkorting. Juist wel een trendgevoelig product? Dan kun je erover nadenken om te investeren in een mooi doelgroeponderzoek. Geen groot onderzoeksbudget beschikbaar? Volg zelf eens een workshop trendwatching!

3. Laagseizoen overbruggen

Het piekseizoen van een onderneming valt niet voor iedereen in dezelfde periode van het jaar. Misschien viel het laatste kwartaal van 2018 voor jouw onderneming juist tegen, en heb je nu een paar maanden te overbruggen voordat je de cashflow weer op orde hebt. Het kan ook zijn dat je wél drukke en lonende maanden hebt gehad, maar moet wachten op debiteuren die nog moeten uitbetalen. Dit is vaak het geval bij ondernemingen die op projectbasis werken, zoals marketingbureaus of video agencies. De betalingstermijn kan bij langlopende projecten oplopen tot wel 90 dagen. Je kunt je laagseizoen bijvoorbeeld overbruggen door je werkkapitaal te verruimen met een kortlopende financiering. Zo kom je niet in de knel met je vaste lasten en kun je misschien zelfs al wat kleine investeringen maken ter voorbereiding op je aankomende piekseizoen. Een andere oplossing is het uitbesteden van je facturen aan een factoringmaatschappij. Je kunt dit per factuur doen of je gehele debiteurenbestand overdragen. De factoringmaatschappij betaalt jou, tegen een vergoeding, direct het uitstaande bedrag. Zo ben je minder afhankelijk van lange betalingstermijnen.

4. Verbouwen of renoveren

Kriebelt het al een tijdje om een grotere verandering aan te brengen in je zaak? Zou je graag je winkel uitbreiden, een terras bij je café aanleggen of de inrichting van je kantoor vervangen? Nu is het moment! Het eerste kwartaal van het jaar is vaak de beste periode om de deuren tijdelijk te sluiten of de handel op een laag pitje te zetten. Horecazaken trekken de minste bezoekers, retailers hebben het relatief rustig na de wintersale. Het loont ook om goed naar de vakantieperiodes van je personeel te kijken. Is iedereen in de wintermaanden weg? Wellicht biedt een leeg kantoor jou de perfecte kans om eindelijk dat behang te vervangen, de bedrading netjes weg te werken of nieuwe bureaus te installeren. Kortom, heb je wensen voor een verbouwing, renovatie of uitbreiding? En zie je in het eerste kwartaal een kleine dip in je bedrijfsactiviteiten? Maak er gebruik van!

5. Investeringen financieren

Je kunt je voorbereidingen voor het nieuwe jaar natuurlijk zo groot maken als je zelf wil. Maar de ervaring leert dat de meeste investeringen ook een financieel plaatje met zich meebrengen. We benoemden al eerder de mogelijkheid je werkkapitaal tijdelijk te verruimen middels een kortlopende financiering. Een kortlopend zakelijk krediet biedt bijvoorbeeld veel flexibiliteit, omdat je als ondernemer zelf kiest wanneer en hoeveel je opneemt. Bij de meeste aanbieders, waaronder Spotcap, kun je daarnaast gestapeld financieren. Dit betekent dat je een kortlopende financiering naast een eventuele lopende lening bij de bank kunt inzetten. Een flexibel zakelijk krediet is goed inzetbaar voor kortlopende investeringen zoals voorraad of personeel, maar ook als tijdelijke overbrugging.