Nieuws Regio

Aan de slag met Internet of Things? 4 tips!

Veel bedrijven pionieren al met Internet of Things (IoT). Mooi voor hen, maar ook voor alle ondernemers die nu pas erover denken om in deze revolutionaire innovatie in te stappen. Want, dankzij de voorgangers zijn de grootste valkuilen op de IoT-weg al bekend. En dus te vermijden. Expert Carolien Nijhuis, managing director Internet of Things bij KPN, destilleerde uit alle praktijkervaringen de volgende vier tips.

De Ondernemer i.s.m. KPN Zakelijk 1 december 2017

KPN art5

#1 Manage de verwachtingen

"Elk bedrijf dat met Internet of Things aan de slag wil, doet er goed aan eerst intern de verwachtingen te managen. Zeker omdat de meningen over IoT nogal uiteenlopen. Die zijn grofweg in drie categorieën te verdelen:

  1. IoT is een hype. Ik wacht wel even tot de eerste IoT-toepassingen voor mijn bedrijf beschikbaar komen.
  2. IoT is uiterst complex en dus heel duur.

Een paar van die sensoren, dat kan nooit veel kosten.

De waarheid is dat IoT een technologie is waar veel mee mogelijk is. Gelukkig is het testen van een IoT-toepassing zonder groot budget al mogelijk en op korte termijn te realiseren. Zeker als u klein begint en stap voor stap uitbreidt. Een hype is IoT zeker niet. Het is een belangrijke technologische trend die veel impact kan hebben. Organisaties kunnen het zich niet meer veroorloven om belangrijke technologische trends te negeren. Voorbeelden hiervan zijn maar al te bekend, denk aan Kodak. IoT is vergelijkbaar met de komst van internet en de opkomst van webwinkels. In het begin nieuw, nu onmisbaar. Dus niet iets om zomaar aan u voorbij te laten gaan."

#2 Denk breed

"Bij veel organisaties is IoT bij de IT-afdeling ondergebracht. Die zoekt uiteraard naar de allerbeste en -slimste IoT-oplossing. Maar vaak zijn daar de operationele problemen niet bekend. Dat is jammer, want IoT heeft drie belangrijke business drivers: efficiënt(er) werken, de klantervaring verbeteren en een opening naar nieuwe business modellen. Al die voordelen stap voor stap benutten kan alleen als u vanaf het allereerste begin bedrijfsbreed denkt. Dus zowel de operatie (efficiënter werken) als de commerciële kant (klantervaring verbeteren en de business modellen herzien). Door die verschillende invalshoeken te pakken worden alle business drivers benut.

Lees ook: De privacywet verandert over een half jaar. Dit zijn de 5 grootste veranderingen

#3 Betrek het hele bedrijf

"Dénk niet alleen bedrijfsbreed, maar betrek ook het hele bedrijf in het proces. De mensen op de werkvloer hebben de meeste kennis van processen. En daardoor vaak ook de beste IoT-ideeën. Laat iedereen die dat wil plannen indienen. Die betrokkenheid helpt ook om iedereen vervolgens mee te krijgen in de veranderingen die IoT teweeg zal brengen. Dat is van levensbelang om IoT tot een succes te maken. Zeker als IoT tot een transformatie van het bedrijf leidt, zoals bij dit schoonmaakbedrijf.

#4 Begin klein, maar serieus

"Internet of Things is niet alleen een puur technisch verhaal. Het is een samenspel van techniek, mensen en processen. Om IoT tot een succes te maken, moeten die drie pijlers goed op elkaar zijn afgestemd. De techniek kan nog zo optimaal zijn, als mensen dit niet gebruiken zoals bedacht, werkt de hele oplossing niet. Het advies is daarom: begin klein, met een relatief eenvoudige IoT-oplossing. Test deze oplossing uitvoerig op de drie pijlers. Werkt de oplossing naar wens, dan kunt u deze stap voor stap opschalen. Het is daarbij van belang dat u het vanaf het begin serieus aanpakt. Denk daarbij ook meteen aan de security en de beheersbaarheid van de oplossing."

Bonustip: probeer het zelf!
Bekijk het IoT-webinar of kom dinsdag 16 januari 2018 naar de IoT meetup in de RDM Makerspace in Rotterdam. Daar kunt u direct met een expert in contact treden.

We zitten middenin de digitale transformatie. Hoe zet je als organisatie daarin de juiste stappen? KPN biedt concrete handvatten en helpt ondernemend Nederland vooruit met The Digital Dutch. Op hele uiteenlopende manieren en met diverse tools: zie kpn.com/zakelijk/thedigitaldutch.htm