Aangeboden door ONVZ
Branded Content Regio
Cultuur als dé manier om nieuw talent te vinden
Hoe vind, bind en boei je millennials? Bij applicatieontwikkelaar Holder zoeken ze de antwoorden op die vragen vooral in het smeden van een bijzondere bedrijfscultuur.

Momenteel zitten we middenin een soort ‘wie is de mol’ spel. In de tuin ligt een pannaveldje waar we in de pauze voetballen. En wil je tennissen? Gamen? Barbecueën of feesten? Er wordt genoeg georganiseerd, maar je bent ook vrij om zelf initiatief te nemen.
Tja, wie enkel dit deel van de vacature voor een nieuwe projectmanager leest, zou bijna vergeten dat er bij Holder ook nog gewoon gewerkt wordt. In het gloednieuwe pand in Alkmaar legt mede-oprichter Chris Obdam uit hoe deze filosofie ooit is ontstaan.
Cultuur per toeval ontstaan
“Holder ben ik ruim vijftien jaar geleden gestart met mijn broer. We zijn vrij jong, redelijk dwars en houden allebei van feestjes. Dat gevoel hebben we altijd willen meenemen in de bedrijven die we hebben opgericht. Zo is onze cultuur als het ware per toeval ontstaan. Nu zijn we met die cultuur wel heel bewust bezig trouwens. Wij vinden namelijk echt dat je werkplek meer moet bieden dan werk alleen”, aldus Obdam.
Lees ook: Het geheim van vitaliteit is balans
Zo is het nieuwe pand – hoe kan het ook anders – uitgerust met relaxplekken, een pingpongtafel en fitnesszaal en wordt er elke dag een lunch bereid. Gratis voor iedereen. Achter het gebouw ligt een fonkelnieuw pannaveldje waar elke middag wordt gevoetbald.
Vier cultuurwaarden
Hun bedrijfscultuur hebben de broers tegenwoordig verankerd in vier waarden: Champions League, leergierig, no-nonsense en plezier - nooit meer naar huis. “Champions League staat voor willen meedoen op het hoogste niveau. Leergierig betekent de wil om jezelf te blijven verbeteren. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een opleidingsprogramma voor allerlei functies, van marketing tot sales en tech. No-nonsens verwijst naar onze roots, mijn vader was namelijk tuinbouwer. We kijken nuchter naar uitdagingen en zoeken graag naar pragmatische oplossingen”, aldus Obdam.
“Plezier - nooit meer naar huis gaat in op het idee dat we graag samen leuke dingen ondernemen. Mensen nemen steeds meer werk mee naar hun privé. Daarom zeggen wij: je moet ook een beetje privé meenemen naar je werk.”
Heel Holder Bakt
Elke kwartaal staat bij Holder in het teken van zo’n cultuurwaarde, waar omheen allerlei activiteiten worden georganiseerd. “Zo streden we de afgelopen maanden op het pannaveld om de ‘Copa del Brodjo’ (naar de naam van een medewerker) en bakten we culinaire hoogstandjes tijdens ‘Heel Holder Bakt’. Ook speelden we ‘Wie is de Mol’, een competitie waarbij mensen van allerlei afdelingen met elkaar moesten samenwerken”, aldus Obdam.
“Al dit soort activiteiten hebben te maken met het aantrekken en behouden van mensen. En het werkt. We krijgen sinds de verhuizing naar ons nieuwe pand aanmerkelijk meer sollicitatiebrieven binnen. Met name twintigers en dertigers voelen zich erg aangetrokken door dit soort activiteiten.”
De millennial en z’n wensenlijstje
Talitha Muusse spreekt als millennial-deskundige regelmatig op grote congressen. Dit is wat deze generatie volgens haar zoekt in een werkgever:
1. Perspectief
“Persoonlijke ontwikkeling vinden ze ontzettend belangrijk. Zien ze onvoldoende perspectief in hun baan, dan kijken ze al gauw een deur verder.”
2. Een verhaal
“Ze werken het liefst voor organisaties met een goed verhaal en willen het gevoel krijgen dat ze bezig zijn met belangrijke vraagstukken.”
3. Platte organisatie
“Het liefst werken ze in een organisatie zonder al te veel hiërarchie. Waar je veel eigen verantwoordelijkheid krijgt en je werk op een flexibele manier kunt indelen.”
Hoe vitaal is jouw bedrijf?
Een bedrijfscultuur speelt dus zeker een rol bij de vitaliteit van organisaties. Maar er zijn nog meer factoren. Benieuwd hoe vitaal jouw bedrijf is, doe dan de Vitaliteitsscan van ONVZ en neem deel aan de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018.
Persoonlijke ontwikkeling vinden ze ontzettend belangrijk. Zien ze onvoldoende perspectief in hun baan, dan kijken ze al gauw een deur verder