Advertorial van Dockwize

Advertorial Regio

Accelerator: Dockwize-doping voor innovatie

Een nieuw product of dienst op de markt brengen, is niet altijd eenvoudig. Onderweg zijn heel wat hordes te nemen waarbij je als ondernemer wel wat 'doping' kunt gebruiken. Bij de Zeeuwse incubator Dockwize is dat te verkrijgen: de Accelerator.

Redactie | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 14 juni 2019

Dockwize incubator ondernemers ondernemerschap

Het Zeeuwse Dockwize is een initiatief van onder andere de Provincie Zeeland, Impuls Zeeland en de HZ University of Applied Sciences (HZ).

,,Wij begeleiden ondernemers met verschillende programma's en geven ze een duwtje in de rug om sneller business te ontwikkelen. Al vanaf het eerste idee", zegt Imro Wong, programmamanager bij Dockwize.

Wong is ook ontwikkelaar van de jongste loot aan de stam, het Accelerator-programma. Als een innovatief idee is uitgewerkt en de levensvatbaarheid ervan vastgesteld, dan ga je als startup daadwerkelijk de markt op. ,,Met het programma Accelerator helpen we ondernemers vanaf dit punt verder op weg. Wij begeleiden ze bij het aanscherpen van hun plan en de manieren om dit breed in de markt te zetten. Primair richten we ons op inno-vatieve producten en diensten. In deze Accelerator zit ook een aantal ondernemers met een sociaal-maatschappelijke missie. Wij helpen dergelijke ondernemers met een structureel verdienmodel dat verder gaat dan enkel en alleen subsidies."

Businesscoaches

Voor dit doel zijn extra partners bij het programma aangehaakt, zoals de Rabobank, SWVO, KNHM en Stichting Zigzag. In elf dagen gaan ervaren trainers en businesscoaches van Dockwize samen met de deelnemers, die binnen het Accelerator programma ook uit commerciële hoek komen, dieper in op de innovatie, onder andere door inhoudelijk met elkaar te sparren.

,,Is het product klaar? Wat moet er nog gebeuren? Wacht de markt er eigenlijk wel op? Hoe ziet het businessplan er uit? Kun je opschalen als het een succes wordt? Wat kom je in dit proces allemaal tegen? Heb je personeel nodig? Hoe kun je je connecties inzetten? Het zijn allemaal onderdelen uit Accelerator, bedoeld om een stevige basis te leggen. Ook financieel wordt de casus tegen het licht gehouden, met in het achterhoofd een aanvraag voor een lening om het te financieren. Wij gaan echt heel diep."

De Zorgbalie

George van Lieshout, directeur en eigenaar van De Zorgbalie, is één van de deelnemers aan de eerste editie van Accelerator en werkt met twee andere ondernemers aan de online versie: Wijkonnekt.nl.

,,De Zorgbalie is er om mensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te laten wonen. Dat gaan we digitaal ondersteunen. Aan het proefnetwerk werken nu zo'n vijftig zorgprofessionals uit heel Zeeland mee met als doel het uiteindelijk over Zeeland uit te rollen. Bijzonder onderdeel is het videoportaal waarin je snel en duidelijk met elkaar kunt overleggen, iets dat straks ook voor de cliënt mogelijk wordt. Binnen Accelerator maak ik de roadmap, met behulp van alle mogelijkheden die het programma biedt. Zoals de 1-op-1-coaching door mensen met ruime ervaring. Ze denken mee in het format en geven een verfrissende kijk. Uiteindelijk leidt dit tot een werkboek dat als business case fungeert om te acquireren of om investeerders te vinden."

Commitment

Het is slechts een deel van de toe- gevoegde waarde van het programma, ervaart Van Lieshout: ,,Misschien wel de grootste winst is het commitment. Ik heb me voor Accelerator opgegeven, dus ga ik er voor. Ik besteed minimaal anderhalve dag per week aan mijn plannen. Anders zou het misschien bij goede bedoelingen zijn gebleven."

Iemand die dit laatste absoluut herkent, is Niel Jansen. Jansen is manager bij Plasticentrum, een onderneming die gespecialiseerd is in het leveren en bewerken van kunststoffen. Plasticentrum is onderdeel van de Jansen Technology Group, waaronder nog twee bedrijven vallen: Jansen Tholen B.V. en Multi-tech Tholen B.V. Eerstgenoemde is een technische dienstverlener en bouwt en reviseert machines, productielijnen en industriële installaties. Multi-tech Tholen is een uniek bedrijf dat zich vooral richt op het reinigen en onderhouden van extruders en walsrollen in kunststofproductielijnen.

Marktonderzoek

Jansen bracht Multi-tech mee naar Accelerator, om twee redenen: ,,We hebben een nieuw product ontwikkeld, het met plasma reinigen van walsrollen, wat een hoop tijd scheelt en heel efficiënt werkt. Dit moet op de markt worden gebracht en daar helpt het Accelerator-programma ons bij. Daarnaast biedt Accelerator de mogelijkheid marktonderzoek uit te laten voeren, waarvoor Dockwize gebruik maakt van studenten aan de HZ. Nu maken wij bij Jansen Tholen en Plasticentrum vaak gebruik van marktonderzoek, maar bij Multi-tech is dat er nooit van gekomen. Dit loopt altijd al goed, maar met zo'n nieuw product is het belangrijk meer te weten over onze markt."

Andere ogen

Jansen is bovendien blij met de inzichten die Accelerator ondertussen heeft opgeleverd.

,,We hebben onze verdienmodellen eerder nooit goed uitgeschreven, maar hier leer ik dat van mensen die ervaring hebben op dit gebied. Andere ogen kijken goed mee. Ik verwacht straks een mooi plan te hebben om proactief de markt op te gaan en vooral nieuwe markten te vinden. Alle gesprekken met coaches en uitgevoerde onderzoeken van het Accelerator-programma gaan ons daar zeker bij helpen. Bovendien leer je van de andere deelnemers. Omdat je met elkaar overlegt en omdat zij hun eigen vraag net weer anders benaderen."

Meer over het Accelerator programma vind je op dockwize.nl