Advertorial van Brokken & Zo

Advertorial Regio

Deze dierenwinkel vergroot de omzet door specialist aan te trekken

Anderhalf jaar geleden ging Robert Monteny bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo in Gouda werken. Sindsdien is de omzet de lucht in geschoten. ,,Ik wilde de vrije hand hebben. Als je zo lang in het vak zit als ik, 30 jaar, dan weet je precies wat je waar moet halen."

Helga van Kooten | De Ondernemer i.s.m. Brokken & Zo | Foto: Pim Mul 19 juni 2018

Brokken Zo Gouda specialist Robert Monteny omzet

Eigenlijk zou Robert Monteny (47) een aquariumspeciaalzaak in Vlaardingen overnemen. In die zaak had hij vanaf zijn zeventiende elf jaar lang gewerkt. Op een dag - Monteny werkte op dat moment bij een groothandel in siervissen - vertelde zijn oude werkgever dat hij de zaak van de hand wilde doen. Monteny besloot het erop te wagen. Twee jaar lang stond hij weer in de aquariumspeciaalzaak. Tót de onderhandelingen over de overname spaak liepen.

Lees ook: Mega-dierenwinkel opent in Gouda

Goed advies

Op zijn laatste werkdag in Vlaardingen kreeg Monteny een telefoontje van Ina van Vliet van Brokken & Zo, een pas geopende dierenwinkel in Gouda. ,,Ina had het een en ander over mij gehoord van een vertegenwoordiger met wie we allebei zaken deden. Ze vroeg mij voor de aquariumafdeling. Ik zei: ,,Prima, maar dan wil ik wel de vrije hand hebben.'' Als je zolang in het vak zit als ik, 30 jaar, dan weet je precies wat je waar moet halen. Ina zei: ,,Doe het maar zoals het jou goeddunkt.'' ,,Wij hebben ruim 500 soorten vissen in de winkel. Dan moet je wel de kennis in huis hebben om je klanten van goed advies te kunnen voorzien. Het houden van vissen is echt een specialisatie."

Meerdere leveranciers

Dat Monteny de onderwaterafdeling naar eigen inzicht mocht gaan runnen, leidde er onder meer toe dat de koopwaar nu niet meer bij één leverancier wordt betrokken, maar bij meerdere leveranciers. ,,De ene groothandel is sterk in levendbarende vissen zoals guppen en zwaarddragers, en de andere groothandel is gespecialiseerd in vissen uit Zuid-Amerika, zoals de bijlzalm. Als ik overal het beste vandaan kan halen, kunnen we ook de beste kwaliteit aan onze klanten leveren."

Mede door Monteny ging de omzet op de aquariumafdeling flink omhoog, wel met 50 tot 70 procent. ,,Sommige klanten komen speciaal voor mij, ook van verder weg. Klanten weten dat wij het specialisme in huis hebben en daar reizen ze graag iets verder voor. Er zijn zelfs klanten uit Vlaardingen met mij meegekomen naar Gouda."

Meer informatie? brokken-enzo.nl