Advertorial van Asian Spoon

Advertorial Regio

Duurzame aanpak helpt Asian Spoon verbeteren

'Het stond me tegen dat we elke avond heel veel eten moesten weggooien', zegt Laiying Wang (33), mede-eigenares van Aziatisch restaurant Asian Spoon in Zevenaar. 'Daarom hebben we het oude concept met grote buffetten waarvan klanten zelf klaar gezette gerechten konden opscheppen, ingeruild voor een tapas-model, waarbij ze steeds kleine, vers-bereide hapjes aan tafel krijgen.'

René Bogaarts | Foto: Gerard Verschooten 23 oktober 2018

Asian Spoon Laiying Wang

De nieuwe aanpak is niet alleen duurzamer, maar het is de kwaliteit ook sterk ten goede gekomen, verzekert Wang. Het was nogal een stap, want voorheen genoot het restaurant een goede reputatie onder de naam Wokmasters. Regelmatig waren alle 277 zitplaatsen bezet. Even overwogen Wang en haar mede-eigenaren, haar moeder en haar tante, zelfs de zaak nog verder uit te breiden. 'Dan zouden we echter waarschijnlijk nóg meer eten moeten weggooien. Dat druiste in tegen onze principes. We zijn gastvrij, en gasten krijgen nog steeds zoveel ze maar willen, maar we hebben van huis uit respect voor voedsel.'

Gewaarschuwd

Asian Spoon draait sinds begin oktober. De eerste weken waren lastig, omdat de nieuwe aanpak veel extra werk eist. Klanten werden bij binnenkomst gewaarschuwd dat het misschien nog niet allemaal op rolletjes zou gaan, maar Wang heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt.

'Mijn moeder, die samen met een partner vijftien jaar de drijvende kracht achter Wokmasters was, zei altijd al dat je met een goed team, hard werken en kwaliteit succes zult hebben.'

Drastische afname

Nu klanten van tevoren aangeven hoeveel ze willen hebben, en daarna naar believen kunnen bijbestellen, is de hoeveelheid voedsel dat 's avonds moet worden weggegooid, drastisch afgenomen. 'We zijn duurzamer geworden. Dat dragen we ook uit naar onze gasten. Als ze bestelde gerechten laten staan, brengen we om die reden ook twee euro extra in rekening', zegt Wang lachend. 'Die omslag in de richting van duurzaamheid is het risico meer dan waard geweest.'