Nieuws Regio

'Een klant is een klant' of hij nu offline of online koopt

Toen Henk Teunissen in 1985 met Rivièra Maison begon, hadden we nog geen internet. Nu is het exclusieve interieurmerk alleen al in Nederland te koop in twintig eigen winkels en bij 150 dealers. En uiteraard ook online: twee werelden die volgens rasondernemer Teunissen helemaal niet zo gescheiden zijn als vaak wordt gedacht.

De Ondernemer i.s.m. bol.com | Foto: Helene Wiesenhaan 11 juli 2017

A1 6

"Ik ben van mening dat de consument niet bewust off- of online koopt. Misschien een zeer selecte groep die voor het laatste kiest, maar door de bank genomen maakt een klant geen bewuste keuze voor het een of het ander. Bij ons zien mensen bijvoorbeeld op zaterdag een bank in de winkel staan, maar hakken eenmaal thuis de knoop door en bestellen hem dan in een webshop. Zaterdagen zijn de drukste dagen op de winkelvloer, maar zondagavond en maandagochtend zijn de topmomenten online. Die wisselwerking sterkt me in de gedachte dat fysieke winkels nóóit zullen verdwijnen.
Wij zien dat online blijft groeien. We halen momenteel veertien procent van onze omzet uit onlineverkoop. Daar zit een grens aan, want ik geloof niet dat fifty-fifty reëel is, maar je ziet absoluut dat we in Nederland een achterstand aan het inhalen zijn. In Duitsland groeien we nóg harder. Daar verkochten we eind december, in de laatste week van het jaar, zeven procent van onze totale jaaromzet. En dat in zes dagen tijd."

Beleving

"Winkels als de onze, waar de beleving centraal staat, blijven essentieel. Beleving is een rekbaar begrip trouwens, de Action biedt ook een soort beleving: die van lekker speuren op de rommelmarkt. In onze winkels zijn we bezig de beleving te versterken met horeca. Een kopje koffie, broodje, of een high tea met vriendinnen creëert gezelligheid én zorgt voor een langere verblijfsduur. Of de klant vervolgens de producten ter plekke of op een later moment online koopt, is niet belangrijk."

Lees ook: Tuinmeubelland: ‘Met één klik vergroten wij onze afzetmarkt’

Meest gezochte woonmerk

"Online verkopen we sinds 2008. Eerst nog via een andere partij, omdat we geen kaas hadden gegeten van de materie. In 2013 namen we de webshop in eigen beheer, maar we verkopen ook via andere kanalen. Sinds vorig jaar staan onze spullen ook bij bol.com in de etalage. Voor ons is dit een manier om een andere doelgroep te bereiken. Zo vangen we ook mensen die niet zoeken op ons merk, maar die via de site toch op een interessant artikel stuiten.

Bestsellers

"De bestsellers in de winkel zijn dezelfde bestsellers online. Op dit moment is dat een handgemaakt dubbeldekker vliegtuigje van hout met rattan vleugels. De vraag is zo groot, daar kunnen we niet tegenop produceren. Een complete verrassing. De goedlopende producten zijn te voorspellen, maar je weet alleen nooit hóe goed ze gaan lopen. Verkopen bij bol.com werkt trouwens niet kannibaliserend, maar aanvullend - hebben we gemerkt."

Online aankopen

"Wat ik zelf laatst online heb gekocht? Dat was toevallig op bol.com. Niet iets heel romantisch hoor: een iPhone-oplader. Ik heb drie kinderen en een vrouw, maar op een of andere manier zijn die kabels altijd foetsie!"

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met bol.com

De bestsellers in de winkel zijn dezelfde bestsellers online

Henk Teunissen, Rivièra Maison