Nieuws Regio

Energieleverancier geeft bierbrouwer weer grip op cashflow

Een constante cashflow? Veel bedrijven kunnen er alleen van dromen. Dan is het prettig als je als ondernemer zelf kunt bepalen wanneer je de energierekening betaalt.

De Ondernemer i.s.m. Nuon 20 november 2017

Ppt man and girl behind labtop in lunchroom business with glow 1

Een fruitig, bitter biertje. Een Amsterdamse bierbrouwer ziet in 2013 een gat in de markt. Zijn amberkleurige bier is direct een schot in de roos. Binnen twee jaar bereikt zijn productie van Indian Pale Ale de mijlpaal van 100.000 liter. De brouwer heeft al snel twintig man in dienst. En de groei zet door.

Productie valt opeens stil

Omdat de zaken zo goed gaan, investeert de brouwer in een proeflokaal in thuishaven Amsterdam. Een oude distilleerderij wordt omgetoverd in een cool biercafé. Vlak nadat de aannemer is betaald, valt opeens de levering van hop stil: in meerdere landen is de oogst van dit plantje door droogte mislukt. Hop is een onmisbaar ingrediënt voor bier, en zeker voor het speciaalbier dat deze brouwerij produceert: Indian Pale Ale bevat namelijk relatief veel hop. Ooit voegden de Britten dat toe aan hun bier, want daardoor bleef het langer goed. Zo konden ze het exporteren naar hun landgenoten in kolonie India (vandaar die naam). Dan hadden die ook een vertrouwd lekker biertje.

Omdat de hopleverancier in gebreke blijft, moet de bierbrouwerij de productie tijdelijk stopzetten. Vervelend, zeker in financiële zin. Want de grootste afnemer, een groothandel in speciaalbieren, betaalt pas na levering. Minder inkomsten en net veel geld uitgegeven aan een nieuw proeflokaal, de bierbrouwer heeft opeens een acuut geldprobleem. Wat te doen?

Weer grip op cashflow

Hij kan bijvoorbeeld gaan schuiven met andere betalingen. De bierbrouwer neemt contact op met een andere leverancier, Nuon. Zonder hop kun je geen bier brouwen, maar zonder energie ook niet. De bierbrouwer wil dan ook een betalingsachterstand voorkomen. De adviseur van de Ondernemersdesk van Nuon begrijpt direct zijn probleem. Een keer wat later betalen? Geen punt. De adviseur biedt daarnaast een meer structurele oplossing: het maandbedrag dat de brouwer als voorschot betaalt, kan omlaag omdat hij minder heeft verbruikt. De bierbrouwer wil graag wat later betalen, en ook dat kan: de betaaldatum schuift op, van de 1e naar de 15e van de maand. Zo zijn de uitgaven en inkomsten van de bierbrouwer weer beter op elkaar afgestemd.

Betaal wanneer het jou uitkomt

Wat er ook gebeurt, je wilt als ondernemer grip houden op je cashflow. Dit verhaal laat zien hoe lastig dat soms is. Dan is het fijn als je de energierekening kunt betalen op een moment dat het jóu het beste uitkomt. Bij Nuon kan dat. Je kunt het moment van betalen bijvoorbeeld afstemmen op de dag dat je maandelijks de btw afdraagt. Of op het moment dat je een flink bedrag ontvangt van een belangrijke klant. Bovendien is het bij Nuon mogelijk je maandbedrag aan te passen als de bedrijfssituatie daar om vraagt.

Automatische incasso, wel zo makkelijk

Bij automatische incasso kies je bij deze energieleverancier heel makkelijk de betaaldag die jou schikt. Betaal je de energierekening nu op de 7e maar komt de 19e beter uit? Jij bepaalt. En je ontvangt automatisch de factuur. Digitaal of per post, maar altijd met btw-specificatie. Dan kun je alle aandacht op het werk blijven richten en weet je zeker dat je altijd op tijd betaalt; bovendien bespaar je dan op administratiekosten. Betalen via iDEAL of de vertrouwde acceptgiro kan natuurlijk ook.

Een luisterend oor

Bij Nuon regel je niet alleen al je energiezaken makkelijk online. Je kunt ook contact opnemen met de Ondernemersdesk van deze energieleverancier. Daar overleg je met ervaren adviseurs die aan een half woord genoeg hebben.

Zit je bijvoorbeeld even krap, dan kun je altijd met deze specialisten overleggen. Bijvoorbeeld als je door omstandigheden een keer wat later wilt betalen. Of als je wilt overleggen over het termijnbedrag, omdat je je kosten anders wilt spreiden over het jaar. De energie-adviseurs van de Ondernemersdesk van Nuon snappen wat ondernemers bezighoudt. En weten daar flexibel op in te spelen.

Meer weten over de mogelijkheden die Nuon ondernemers biedt? Ga naar www.nuon.nl/ondernemersdesk

B20490343

De energie-adviseurs van de Ondernemersdesk van Nuon snappen wat ondernemers bezighoudt.