Aangeboden door Gemeente Enschede

Branded Content Regio

Enschedese ondernemers aan het woord: mode- en textielontwerpster Hellen van Rees

Elke maand gaat De Ondernemer op zoek naar bedrijven die vanuit Enschede ondernemen en vraagt waarom ze nou juist voor deze regio kiezen. In deze editie mode- en textielontwerpster Hellen van Rees.

DE ONDERNEMER I.S.M. GEMEENTE ENSCHEDE | FOTO: INDRA SIMONS 25 januari 2018

Isifotografie Hellen Van Rees 1

“Van jongs af aan wilde ik al ‘dingen maken’. Van niets iets maken, een product creëren, dat sprak me ontzettend aan. Ik ben langs verschillende opleidingen gegaan, en uiteindelijk koos ik voor modeontwerp. Ik vond het interessant dat je bij modeontwerpen met veel verschillende materialen werkt, maar het is ook technisch én vraagt om creativiteit. Tegelijkertijd creëer je een eigen beeld, een persoonlijk product.”

Lees ook: Enschedese ondernemers aan het woord: Giels Brouwer van SciSports

Bijzonder, persoonlijk & uniek

“Van niets iets maken heb ik in de loop der jaren wel heel letterlijk opgevat. Inspiratie vanuit andere modeontwerpers, zoals Chanel, motiveerde me om verder te denken. Ik besloot om zelf een techniek te ontwikkelen waarbij ik van losse garen een stof in elkaar zet. Gecombineerd met andere stoffen en technieken komt daar een uniek, handgemaakt kledingstuk uit. Heel arbeidsintensief, maar daardoor juist bijzonder en persoonlijk.”

Liefde voor textiel

“Ik studeerde in Arnhem en Londen, de liefde bracht me uiteindelijk naar Twente. Dat ook de liefde voor textiel hier zo groot was wist ik niet. Het is blijkbaar niet algemeen bekend dat Enschede een hele rijke textielgeschiedenis heeft. Ik woon in Hengelo maar vond al snel mijn werkplek in Enschede. Sinds twee maanden heb ik een nieuw atelier in de Spinnerij Oosterveld. Het Ondernemersloket van de gemeente Enschede hielp me met het vinden van een nieuwe plek, en dit is natuurlijk zeer passend. Behalve de textielgeschiedenis hebben de oude fabrieken prachtige ruimtes met hoge plafonds en veel licht. Ideaal!”

Ruimte voor innovatie

“Er is in Enschede veel kennis aanwezig over textiel. Door de textielopleidingen van Hogeschool Saxion en het ROC van Twente, maar ook bij bijvoorbeeld Museum TwentseWelle. In Enschede zijn minder modeontwerpers dan in het westen van het land, maar dat geeft me juist de kans om heel bijzondere projecten te doen. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een project in samenwerking met de Universiteit Twente: robotisch textiel. Ik zorg ervoor dat de techniek op de juiste manier verweven wordt in de stof, en dat het een draagbaar kledingstuk wordt. Het eerste prototype wordt in februari al gepresenteerd!”

Inspiratie vanuit andere modeontwerpers, zoals Chanel, motiveerde me om verder te denken

Hellen van Rees