Aangeboden door Svea Finans

Branded Content Regio

‘Factoring via Svea Finans geeft ondernemers meer flexibiliteit en groeipotentie’

Factoring wordt steeds populairder voor ZZP en MKB-bedrijven. Vader en zoon Van der Starre zijn al zestien jaar de drijvende kracht achter Svea Finans Factoring en denken ook daarover graag mee met hun klanten. Edwin de Kwant van Flexkracht Uitzendgroep weet als MKB-er wat de voordelen van factoring zijn en vond in svea de hulp die hij nodig had. Bij factoring verkopen ondernemers hun uitstaande facturen - tegen vergoeding - aan een factormaatschappij. De ondernemer krijgt direct zijn of haar geld en is van het kredietrisico van een onbetaalde factuur af. ,,Zonder Svea hadden we als bedrijf nooit zo snel kunnen groeien. Factoring via svea zorgt voor meer flexibiliteit en groeipotentie.”

Miranda Coehoorn | Foto: Pim Mul 5 december 2018

Ronald en Rutger van der Starre van SVEA

Factoring is een relatief nieuwe financieringsvorm die bij veel ondernemers nog redelijk onbekend is. Operationeel directeur Rutger van der Starre: ,,De allereerste gedachte bij ondernemers voor een financiering is vaak ‘we gaan lenen bij een bank’. Maar daar komen ZZP en MKB meestal niet voor in aanmerking. Zij realiseren zich nog te weinig dat factoring vaker toepasbaar is dan je denkt.”

Drie-in-één financiering

Relatief nieuw betekent ook dat veel ondernemers onbekend zijn met factoring. Hoe werkt het? ,,Onze dienst bestaat uit drie onderdelen”, somt algemeen directeur Ronald van der Starre overzichtelijk op, ,,Sveakoopt door middel van factoring facturen en betaalt die direct uit. Onze klant heeft hiermee meteen geld en hoeft daar geen weken op te wachten. Twee, wij doen vervolgens het debiteurenbeheer voor onze klant, die daarmee tijd en geld bespaart. Drie, met het aankopen van de factuur nemen we ook het kredietrisico over. Mocht een opdrachtgever tussentijds failliet gaan belasten wij onze klant hier niet mee. Dat zijn de regels van het spel. De klant is bij ons verzekerd van betaling en is overal vanaf. Dat is factoring in het kort.”

Persoonlijk zaken doen

Klant van het eerste uur, Edwin de Kwant van de Flexkracht Uitzendgroep, doet al 10 jaar met plezier zaken met Svea. ,,Het persoonlijke contact vind ik erg prettig en belangrijk. Rutger of Ronald zijn goed bereikbaar en bij een ander bedrijf zit je nooit met de directie aan tafel.” Ronald weet het nog precies: ,,Edwin kwam als een van de weinige klanten met een uitgewerkt businessplan naar ons toe met de vraag of wij op financieringsgebied iets voor zijn organisatie konden betekenen. We zijn om tafel gaan zitten en hebben vanaf het begin meegedacht. Al met de eerste factuur zijn we met Edwin in zee gegaan. Tenslotte moeten uitzendorganisaties met hun wekelijkse uitbetalingen snel kunnen schakelen, met factoring kan dat.”

Waar banken nee zeggen, stapt Svea in

Als De Kwant afhankelijk was van traditionele banken, zou hij zoals veel MKB'ers veel minder flexibiliteit en groeipotentie hebben, weet Ronald. ,,Onze meeste klanten komen uit het MKB, dat is de markt die wij bedienen. Banken trekken zich juist terug uit die sector. Dat vinden ze te risicovol, te veel gedoe. Rutger vult aan: ,,Wij financieren op basis van debiteuren van een bestaande facturenstroom. Wij lenen geen zak met geld. Je moet als ondernemer al wel facturen kunnen sturen. Factoring financiert niet op basis van de cijfers van onze klanten, maar op basis van kredietwaardigheid van de debiteur van onze klant, dat is het grote voordeel ten opzichte van een bank. Wij springen in het stuk waar de banken het niet interessant vinden. Wij zijn er echt voor het MKB én ZZP met een omzet tot € 10.000.000 op jaarbasis. Daarmee zitten wij banken niet in de weg. We merken zelfs dat banken ons benaderen of wij hun klant niet beter kunnen helpen. We zijn meer een aanvulling op elkaar dan dat we elkaar beconcurreren.”

Positieve klantrelatie staat voorop

De Kwant: ,,Het totaalpakket van factoring gaf voor ons de doorslag qua financieringskeuze; direct geld, geen kredietrisico meer en door de overname van het debiteurenbeheer scheelt mij dat een extra persoon om de administratie te doen. Bovendien kan ik in de tijd die dat anders zou kosten de focus houden op het binnenhalen van nieuwe klanten. Mooi toch?”

Nog een sterk punt van Sveais het gemak, vindt De Kwant. ,,Je logt in op een portaal en kunt precies zien hoe je ervoor staat. Wat er wel en wat er niet openstaat aan betalingen. Mijn klanten krijgen mijn facturen op mijn briefpapier, alleen onderaan staat Svea als incassant. Ronald: “En zijn er ooit problemen met een debiteur dan pakken we dit altijd in overleg met de klant op. Zo kan het zelfs gebeuren dat we samen in de auto stappen om bij de debiteur poolshoogte te nemen.” De Kwant knikt: ,,Dat is inderdaad gebeurd. Gezamenlijk naar oplossingen zoeken, daar hou ik van. Natuurlijk zijn er ook andere spelers in Nederland op factoringgebied, maar hier bij Svea komt er ook emotie bij kijken, het gaat niet alleen om de cijfers. Dat is een sterk punt, vinden ook mijn compagnons.”

Flexibel en oplossingsgericht

Factoring via Svea helpt De Kwant ook luxeproblemen oplossen. ,,Ik had opeens een klant die twintig man nodig had. Normaal gesproken kan ik die niet leveren, want ik kan niet aan het einde van de eerste week twintig man uitbetalen. Het geld van de opdrachtgever is dan namelijk nog niet binnen. Met factoring via Svea kan dat wel waardoor ik veel sneller kan groeien en ook in kan spelen op fluctuaties in de markt. Bijvoorbeeld met seizoenswerk, of korte intensieve klussen."

Ronald vult aan: ,,Wij denken vanuit de klant: hoe kunnen we helpen? Laatst nog, een bestaande klant kreeg een forse order van een grote retailer. Echter accepteerde zijn leverancier alleen vooruitbetaling, en dit geld had hij niet. Svea heeft zich toen garant gesteld richting de leverancier en de goederen aan de leverancier betaald op het moment dat deze uitgeleverd waren aan de retailer. Vervolgens factorden wij ook de eindfactuur richting de retailer, min de voorgeschoten inkoopfactuur. Vooruitbetaling was dus niet meer nodig en onze klant had zijn forse order gescoord.”

,,Dat is de kracht van svea", bevestigt Rutger. “Als onderdeel van het Zweedse Svea Ekonomi hebben wij zeer sterke financiële armslag en kunnen we met onze 16 jaar ervaring op het gebied van Credit Management net een stap verder te gaan.”