Nieuws Regio

Hof van Bemiddelaars voorkomt langdurig getouwtrek bij zakelijk conflict

Soms trekt een verschil van mening zo'n zware wissel dat je er samen niet uitkomt. Het inschakelen van een advocaat is vaak de eerste gedachte. Frank de Nijs van het Hof van Bemiddelaars laat zien dat het ook anders kan. Zonder torenhoge kosten én langdurige welles-nietesstrijd. ,,Daar is niemand bij gebaat."

Timo van de Kasteele | Foto: Kelly Thans 29 december 2017

Hof van bemiddelaars

Een groot misverstand dat De Nijs meteen uit de weg wil ruimen: bemiddeling is geen mediation. ,,Veel mensen denken dat het om een synoniem gaat. De Nederlandse vertaling voor mediation, bemiddeling, draagt daar niet aan bij. De verschillen tussen bemiddeling en mediation zijn echter groot. Als bemiddelaar benader ik, op verzoek van mijn opdrachtgever, de wederpartij en leg de situatie voor. Een mediator blijft bewust inhoudelijk op afstand en laat de conflictpartijen samen tot een oplossing komen. De bemiddelaar een paar stappen verder.''

Pijnpunten

De Nijs onderzoekt de belangen van beide partijen, legt pijnpunten bloot en komt vervolgens met een voorstel waarover de conflictpartijen in overleg gaan. ,,Als bemiddelaar houd ik de inhoudelijk regie in handen. Voordeel is dat het proces in de praktijk sneller verloopt. Daar is iedereen bij gebaat. Dat betekent lagere kosten voor klanten en geen maandenlang getouwtrek."

Yvonne Alfrink, in het verleden verantwoordelijk voor de landelijke ondernemershelpdesk van MKB- Nederland, begeleidde ondernemers bij juridische vraagstukken. ,,Ondernemers die gedupeerd zijn, onheus bejegend worden of bij juridische of financiële kwesties geen uitweg zien, heb ik zonder enige twijfel doorverwezen naar Frank de Nijs. Frank is eerlijk, integer en kan niet tegen onrecht. Hij bijt zicht vast voor het beste resultaat."

Hulp bij conflicten

Ook ondernemer Ton Lindeman van LinHil onderschrijft de aanpak van De Nijs. Lindeman was in een interne fraudezaak verwikkeld en zag geen uitweg meer. Totdat hij met De Nijs van het Hof van Bemiddelaars aan tafel ging. ,,Vooraf was mijn vertrouwen in een goede afloop nul, Frank bracht daar verandering in. Hij werkt discreet, adequaat en zorgt voor een snelle oplossing. In mijn geval ging het om een fraudezaak in combinatie met chantage. Frank heeft het probleem bij de bron aangepakt. Zodoende kan ik het Hof van Bemiddelaars aanraden.''

De Nijs put uit een breed netwerk aan geselecteerde specialisten. Daarbij werkt hij altijd volgens de geldende regels van zowel het Nederlandse als het Belgische rechtssysteem.