Nieuws Regio

Iconisch Veronicaschip transformeert in nachtclub en restaurant

De Norderney, het 'schip van Radio Veronica', dat ligt afgemeerd in Amsterdam, wordt een laagdrempelige nachtclub en een vleesloos restaurant, aldus het AD.

Josien Wolthuizen | Foto: Rink Hof 7 mei 2018

Veronicaschip Amsterdam nachtclub restaurant

De bar schilderen, oude tafels ombouwen, toiletten en watertanks installeren, het geluidssysteem testen - een week voor de opening wordt er nog druk geklust op de Norderney, beter bekend als het Veronicaschip. Iets meer dan een maand is er uitgetrokken voor de ingrijpende verbouwing van het historische radioschip, dat tot 31 augustus 1974 op de Noordzee dienst deed als zendschip van piratenzender Veronica.

Veronicaschip

Met Noorderschip, dat een nachtclub met restaurant wordt, wordt nieuw leven geblazen in het zo iconische schip dat jarenlang een zwervend bestaan leidde in binnen- en buitenland en sinds 2013 aan de NDSM-pier in Amsterdam ligt afgemeerd. Het werd destijds met veel bombarie door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan heropend als locatie voor radio- en tv-uitzendingen, maar een echt succes werd het nooit. Ook de verhuur voor feesten en partijen liep niet, het schip stond vaak leeg.

Lees ook: Nieuwe club Sexyland op NDSM heeft 365 eigenaren

Zonde, vond eigenares Nimet Akdemir. Afgelopen september benaderde ze Dennis Alders, horecaondernemer en eigenaar van Mediacafé Westergasfabriek. Alders bedacht samen met een team tophorecaondernemers Noorderschip. Een plek om te werken, te eten en te feesten. Zoals ze zelf zeggen: een plek waar alle vette dingen van Amsterdam samenkomen.

Kleinschalig

De verbouwing kon pas een maand geleden beginnen, maar beneden in het schip zijn de contouren van de club al goed zichtbaar. De bescheiden dj-booth staat er al en het geluidssysteem - een Funktion One-systeem- is geïnstalleerd. De club wordt er een in de knusse, kleinschalige categorie. Op de dansvloer is plek voor 200 mensen. Met een lage entreeprijs en een niet al te bombastische line-up moet de club een laagdrempelig karakter krijgen. ,,We focussen op lokaal talent als basis van het programma, aangevuld met internationale dj's die weinig worden geboekt in Amsterdam'', zegt programmeur David Cornelissen. Een paar namen zijn al geboekt voor de eerste weken, zoals Dollkraut, Jamie Tiller, Marsman en Peach. Feesten worden alleen aangekondigd op de eigen website. Over precies een week staan de eerste mensen op de dansvloer.

Aan het eind van de maand opent het restaurant, met plek voor zo'n 80 gasten. Het gigantische terras met uitzicht op het IJ komt op een houten vlonder aan stuurboordkant. De keuken richt zich vooral op groenten. Vlees wordt niet geserveerd, wel (duurzame) vis. Noorderschip gaat op allerlei manieren experimenteren met duurzaamheid. Er wordt water uit het IJ gepompt om het bier te koelen en de toiletten mee door te spoelen, gft-afval wordt aan boord gecomposteerd en het hout dat is gebruikt voor de verbouwing komt van gerecyclede festivalvlonders.

Noorderschip is open van donderdag tot en met zondag, vanaf juni overdag ook voor workshops en lezingen. Voor de andere dagen wordt nog invulling gezocht.