Aangeboden door KPN Zakelijk
Branded Content Regio
Hoe het einde van ISDN jouw bedrijf geld kan besparen
Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan het ISDN-tijdperk van KPN. Waar begin 2000 in de hoogtijdagen liefst 1,6 miljoen mensen gebruik maakten van deze digitale verbinding, trekt men een kleine dertig jaar na de introductie letterlijk en figuurlijk de stekker eruit. Irma Verstraaten kijkt als strategy consultant van KPN graag terug op de ontwikkelingen rond ISDN die destijds als ‘indrukwekkend’ werden beschouwd. ,,Voor bedrijven ging er een heel nieuwe wereld open.”

Het is 1989 wanneer Verstraaten door haar werkgever KPN wordt gevraagd om zich volledig op ISDN te storten en uit te zoeken wat hier nu precies de mogelijkheden van zijn. ,,Het werd natuurlijk al heel snel duidelijk dat ISDN een flinke verbetering was ten opzichte van de gewone telefoonlijn”, steekt ze van wal. ,,Aan ons de taak om uit te vogelen wat dit nu precies betekende. Wat de voordelen waren van deze technologische slag voorwaarts. Met ISDN kon je twintig keer sneller data versturen en internetten dan via de gewone telefoonlijn. Enorme ontwikkelingen. Je moet je voorstellen dat er in die periode ook nog geen mobieltjes waren.”
Gekke piepjes en tonen
,,Dit begon allemaal in Rotterdam en is later uitgerold in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Rond ’91 werd het geleidelijk breder en uiteindelijk kon heel Nederland er gebruik van maken. Het ging snel. Letterlijk en figuurlijk. ISDN was ook veel goedkoper dan de vaste verbinding. Internet werd daarnaast langzaam maar zeker de belangrijkste reden om voor ISDN te kiezen. Daar komt bij dat je als consument ook nog eens bereikbaar bleef tijdens het internetten. Geen gekke piepjes en tonen meer over de normale telefoonlijn. ISDN had tenslotte twee lijnen.”
Je kunt ISDN als het kindje van Verstraaten beschouwen. Binnen KPN groeide ze ermee op, maar ze schreef er ook een boek over. ,,Toen wij als consultants bezig waren in het telecomdistrict in Rotterdam, kwam er een uitgever bij ons langs. Die man vertelde dat hij een boek wilde verkopen over ISDN. Een logische wens, want de dingen die je opeens met je telefoonlijn kon doen, waren talrijk. Samen met twee collega’s ben ik de uitdaging aangegaan en zijn we ‘Het ISDN boek’ gaan schrijven. Internetten, brugbewaking op afstand, videoconferencing, pinnen; het stond er allemaal in.”
Lees ook: ISDN: tijd om over te stappen
Besparen
Wie iets dieper ingaat op die technologische vernieuwingen, komt binnen KPN onder andere uit bij Kevin Brugman. Meerdere keren per week zorgt de monteur voor blije gezichten van ondernemers uit het MKB. Geen wonder volgens hem, want de mogelijkheden zijn grandioos. ,,Neem bijvoorbeeld VoiP, bellen via internet. Het is de vervanger van ISDN en de statistieken van onze nazorg leren dat klanten er blij mee zijn. Ze worden verrast door de mogelijkheden en het is nog voordeliger ook. Sommigen grote partijen besparen per maand echt mooie bedragen. En dat terwijl de spraakverbinding hetzelfde, zo niet beter is.”
Regie in eigen hand
Net als Verstraaten zegt ook Brugman onder de indruk te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. ,,Neem VaMo. Bellen en gebeld worden op een vast nummer vanaf en naar je mobiele toestel. Waar dan ook ter wereld. Voorafgaand aan een gesprek kun je dus instellen hoe je naar buiten wil bellen. Via je mobiele nummer of via dat van de zaak. Dat is gaaf hoor. De klant heeft de regie volledig in eigen hand. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijk callcenter nodig en daarom vier extra toestellen, dan kan dat geregeld worden. Alles is per maand opschaalbaar. Verschillende keuzemenu’s die doorverbinden naar andere nummers of voorrang geven aan nieuwe klanten die voor het eerst contact zoeken; de wensen verschillen per bedrijf en we kunnen zo langzamerhand overal aan voldoen.”
Met een opleiding vanuit KPN kunnen monteurs als Brugman gerichte service verlenen. Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de overstap van ISDN naar VoiP vlekkeloos verloopt, komt hij eerst bij het bedrijf langs voor een technische vooropname. ,,Wat zijn de wensen, eisen en gedachten van de klant? En past dit binnen de technische mogelijkheden waar we ter plekke mee te maken hebben? We willen het allemaal weten voordat we aan de slag gaan om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen.”
Nummerwijzigingskaartjes
Het gaat te ver om te stellen dat het aanstaande afscheid van ISDN Verstraaten aan het hart gaat, maar dat de ontwikkelingen van toen indruk maakten op Verstraaten, staat vast. ,,Ik heb thuis nog wat nummerwijzigingskaartjes liggen van toen. Deze kreeg je wanneer je als klant voor ISDN koos. In tegenstelling tot vandaag de dag kreeg je in de beginjaren een compleet nieuw nummer wanneer je overstapte. Die kaartjes waren een uitkomst. Niet alleen kon de klant zijn contacten daarmee op de hoogte brengen van de wijziging, maar tegelijkertijd maakten wij reclame voor ISDN op de andere kant van het kaartje. Twee vliegen in één klap. Mooi toch?”
,,Ik heb ook nog een kopie van een oorkonde voor de duizendste verbinding die we toen verkochten. Die was voor een uitzendgroep. Met hun gingen we de grens van duizend over en dat hebben we gevierd. Het was een heuglijk feit. Of ik het jammer vind dat ISDN er straks niet meer is? Nee, het was leuk om zo’n ontwikkeling van dichtbij mee te maken, maar ik kan ook genieten van de nieuwe, grote technologische vernieuwingen zoals ADSL, fiber en VoiP”, aldus de bevlogen KPN-medewerkster.
Voor meer informatie over, en om direct over te stappen naar VoiP, zie: kpn.com/verder