Advertorial van Brokken & Zo XXL

Advertorial Regio

Onbeperkt met katten knuffelen in Gouda

Na Amsterdam, Londen en Parijs heeft Gouda nu ook een kattencafé. Bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo XXL kunnen bezoekers, met een kop koffie of thee en wat lekkers, onbeperkt knuffelen met katten.

Timo van de Kasteele | Foto: Pim Mul 23 oktober 2018

Brokkenenzo kattencafe gouda

Twee katten liggen relaxt in hun mandje, een ander nieuwsgierig exemplaar klautert via trapjes aan de muur omhoog en de laatste loopt stiekem over tafel. Overal waar je kijkt zijn katten. Niet alleen levende, maar ook in de decoratie zijn deze dieren terug te vinden. Zelfs de koekjes zijn in de vorm van een kat.

Lunchroom

Een deel van de lunchroom bij Brokken & Zo XXL aan Burgemeester van Reenensingel 109 is ingericht als een waar kattenparadijs. Vier katten lopen hier rond; twee Bengalen, een Ragdoll en een kruising tussen een Maine Coon en Ragdoll. Zorgvuldig geselecteerd op hun sociale omgang met zowel mensen als andere katten.

Huiskatten

“Vaak zie je in een kattencafé een bonte verzameling asielkatten rondlopen”, zegt eigenaresse Ina van Vliet. “Verschillende katten bij elkaar kan een hoop onrust geven in de groep. Daarom houden wij het bewust bij deze vier huiskatten, die elkaar door en door kennen.” Ook anders dan anders is dat je bij het kattencafé van Brokken & Zo XXL geen entree betaalt. “Wie een kopje koffie bestelt, mag hier rustig een paar uurtjes ontspannen in bijzijn van onze katten”, zegt Van Vliet.

Dierenwelzijn

Hebben de katten even genoeg van het geknuffel, dan kunnen ze zich terugtrekken. Wel gelden er een aantal regels. Aaien van de katten is prima, maar oppakken niet. “Voeren van de katten is verboden, vanwege hun gevoelige darmen”, zegt Van Vliet. “En honden zijn niet welkom.”

Het kattencafé is een beproefd concept. Eind jaren negentig geïntroduceerd in Taiwan en inmiddels als een olievlek verspreid over de wereld. Overal zie je ze. Van Parijs tot Amsterdam. In de hoofdstad is drie jaar geleden het eerste kattencafé geopend. Inmiddels telt ons land er zeker tien. Nu is het tijd voor Gouda.

Droom

“Deze droom hadden wij al langer, maar is nu eindelijk werkelijkheid geworden”, zegt Van Vliet. “In onze winkel merkten we dat er vraag is naar een kattencafé. En zeg nou zelf: waar kun je beter een kattencafé beginnen dan in een dierenspeciaalzaak? ”De klanten die al stiekem een kijkje hebben genomen zijn heel positief, zegt Van Vliet. “De interactie tussen mens en dier blijft geweldig.”

Evenementen

De eigenaresse is altijd op zoek naar nieuwe, originele ideeën om de winkels nog aantrekkelijker te maken. Rondom het kattencafé wil ze diverse evenementen organiseren, zoals een voorleesontbijt, knutselmiddag en een high tea. Met als doel meer bezoekers trekken naar de winkels. Of dat lukt moet nog blijken, maar de eerste reacties zijn positief.