Aangeboden door Gemeente Den Haag

Branded Content Regio

Ondernemersportaal: integrale dienstverlening aan ondernemers

Veel ondernemers hebben om verschillende redenen contact met de gemeente waarin ze zijn gevestigd. Van vergunningen aanvragen tot advies over regelgeving. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, biedt de gemeente Den Haag hulp via het Ondernemersportaal.

Mark Litjens 18 januari 2021

Ali akpinar onderneemt basis e markt den haag

Ondernemersportaal

Kijk op hier voor meer informatie over de Haagse Ondernemersportaal en wat deze voor jou kan betekenen.

De weg vinden binnen een gemeente is niet altijd even gemakkelijk. De gemeente lijkt één organisatie, toch moeten ondernemers vaak bij meerdere loketten langs. Een veelvoud aan ondernemersloketten maakt de noodzakelijke gemeentelijke trajecten er niet makkelijker op. De laagdrempeligheid van het Ondernemersportaal van de gemeente Den Haag speelt hier op in.

Dat het soms verder gaat dan het juiste loket aanwijzen, weet Ali Akpinar. Samen met zijn ooms en neven leidt hij de Basis E-markt. Deze ligt in het ‘Haags Veen’, op het snijvlak van de Haagse Schilderswijk en Transvaal. ,,Mijn vader en zijn broer zijn in 1990 begonnen met een kleine slagerij op de Paul Krugerlaan. Vijf jaar later namen ze een lokale supermarkt over en begonnen met de verkoop van etnische producten. Daar was een grote behoefte aan", weet Akpinar. In de daaropvolgende jaren groeide de supermarkt door en in 2017 opende ze zelfs een vestiging in Rotterdam. Aangezien de Haagse winkel al snel te klein was, werden goederen buiten uitgestald. Vanuit het perspectief van de gemeente is dit een overtreding. ,,Maar met alleen bekeuren is een ondernemer niet geholpen. Daarom zijn we met elkaar in gesprek gegaan over een oplossing", zegt Ramon Jaikaran, verantwoordelijk voor de Ondernemersagenda, waarin dienstverlening de centrale pijler vormt. Zo was het de gemeente die de familie Akpinar in contact bracht met een ondernemer die een loods op bedrijventerrein Uitenhagestraat te koop aanbood, op een steenworp afstand van de supermarkt. ,,Wij begonnen hier een groothandel. Die loods was een ideale plek om supermarkt en groothandel samen te brengen", zegt Akpinar.

Het succes van de Basis E-markt gooide echter roet in het eten. Nog voor de officiële opening bleek de groothandel te klein. ,,Wij hebben via het Ondernemersportaal gevraagd of de gemeente mee kon denken over een oplossing”, zegt Akpinar. ,,Al snel bleek onze groeiambitie in lijn te brengen met de ambitie van de gemeente met het bedrijventerrein. Op basis daarvan hebben we een kavel van de gemeente kunnen kopen voor de bouw van een gloednieuwe groothandel. Het Ondernemersportaal heeft ons heel goed geholpen met gemeentelijke processen en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.” Ondertussen biedt de Basis E-Markt werk aan 80 mensen, voornamelijk uit de Schilderswijk en Transvaal. ,,We helpen op deze manier niet alleen de ondernemer, maar eigenlijk een heel gebied”, vertelt Jaikaran.

Saskia Bruines

Over Ondernemersportaal Den Haag

Het Ondernemersportaal van de gemeente Den Haag is in het leven geroepen om ondernemers waar mogelijk te ondersteunen in de soms ondoorzichtig lijkende wereld van (gemeentelijke) wet- en regelgeving. ,,Ondernemen is al ingewikkeld genoeg. Wij laten onze ondernemers niet zwemmen.” Saskia Bruines is wethouder Economie, Internationaal en Dienstverlening bij de gemeente Den Haag en vanuit haar functie zeer betrokken bij de ondernemers in haar stad. ,,Het mkb is de motor van onze economie”, vertelt ze. ,,Als gemeente willen wij graag meedenken om het ondernemen zo eenvoudig mogelijk te maken.” Er zijn heel veel wetten en spelregels waarmee je als ondernemer rekening moet houden. ,,Het lijkt soms alsof verschillende regelingen elkaar tegenspreken. Dat gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Wie bij het Ondernemersportaal aanklopt, kan rekenen op maatwerk. Hier is alle denkbare informatie bij elkaar gebundeld en heb je heel snel een passend antwoord", belooft de wethouder. Heb je een vergunning nodig? Wil je weten wat er mogelijk is in of aan een pand? Het Ondernemersportaal Den Haag denkt graag met je mee. Voor starters, maar ook wanneer je wilt doorgroeien met je onderneming. ,,Het fysieke Ondernemersportaal is momenteel gesloten vanwege corona”, zegt Bruines. ,,Online is echter veel te vinden en ook op afstand staan we klaar. Misschien nu meer dan ooit. In coronatijd weten steeds meer ondernemers ons te vinden.” Tozo-regeling Er komen nu veel vragen binnen over de Tozo-regeling. Of over wat er mogelijk is als je tijdelijk je huur niet kunt betalen. ,,Of vragen over het stoppen met een onderneming of juist een andere richting inslaan als gevolg van corona. Wij geven advies en denken mee. Dit doen wij waar nodig bijvoorbeeld samen met MKB-Nederland of advocatenkantoren. Als situaties veranderen, willen wij voorop lopen met advies. Zodat een ondernemer ongestoord verder kan gaan met ondernemen. Dat is onze missie.” Het mes snijdt voor de gemeente aan meerdere kanten. Ondernemers worden goed, snel en gericht geholpen. Dit zorgt er voor dat mensen aan het werk blijven. Groeit een bedrijf, dan komen er meer mensen in dienst en dat is goed voor de welvaart. Bruines: ,,Het is bij elke vraag de moeite waard om bij het Ondernemersportaal aan te kloppen. Soms kan iets ook niet, maar dat is goed om in een vroeg stadium te weten. Bovendien: ook dan denken we mee wat wel kan.”

Meer weten?

Kijk op hier voor meer informatie over de Haagse Ondernemersportaal en wat deze voor jou kan betekenen.

tracking pixel