Advertorial van VRB Adviesgroep

Advertorial Regio

Ondernemersvorm LLP biedt vele voordelen voor vrije beroepers

Adviseerde en begeleidde de VRB Adviesgroep eerder voornamelijk bij de oprichting van BV’s als ondernemingsvorm, tegenwoordig leggen de adviseurs van VRB uit wat de uit Engeland overgewaaide LLP (Limited Liability Partnership) inhoudt. “Een ideale ondernemingsvorm voor vrije beroepers,” zegt VRB-directeur Pim van Rijswijk.

De Ondernemer i.s.m. VRB Adviesgroep 3 mei 2018

Pim llp

Wie de term vrije beroepen hoort, denkt hoogstwaarschijnlijk aan journalisten, tandartsen en advocaten. “Wo- en Hbo-gerelateerde beroepen dus. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn veel meer beroepen die vallen onder deze groep van vrije beroepers. Iedere consultant, adviseur of coach die zichzelf verhuurd, is in principe een vrije beroeper.” Voor hen is de LLP als rechtsvorm bijzonder interessant. Want, zo legt Van Rijswijk uit, net als de BV biedt de LLP als rechtspersoon aansprakelijkheid bescherming in privé.

Tienduizenden euro´s fiscaal voordeel

Zoals gezegd is het privé vermogen met een LLP goed beschermd en blijft deze in tact bij een eventueel faillissement. Een ander misschien wel veel groter voordeel van de LLP - dat de BV niet heeft - zijn de fiscale ondernemersfaciliteiten waarvan gebruik kan worden gemaakt, zoals het recht op starters- en zelfstandigenaftrek als ook de MKB-winstvrijstelling waarvan men gebruik kan maken. Bij een winst van honderdduizend euro per jaar, bedraagt dit fiscale voordeel ten opzichte van de BV al snel twintigduizend euro per jaar.

Snelle oprichting

Het beste van twee werelden, dat biedt de LLP als rechtsvorm volgens van Rijswijk. Fijn is ook dat het oprichten van deze ondernemingsvorm binnen een dag is geregeld en dat de kosten relatief laag zijn. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is noodzakelijk. “Maar daar kunnen wij voor zorgen. Wij regelen het hele traject van de oprichting van een LLP en het jaarlijkse onderhoud voor de klant zodat hij nergens naar hoeft om te kijken.”

Van Rijswijk heeft zelf ook gekozen om een LLP op te richten om daar - naast zijn functie als directeur van de VRB Adviesgroep - persoonlijk consultancywerkzaamheden te verrichten en zelf ook van de forse fiscale voordelen van een LLP gebruik te maken. “Practice what you preach,” besluit de directeur lachend.

Meer weten? Kijk dan op https://vrbadvies.nl/boeken/eenmanszaak-bv-oprichten/ en vraag het gratis boek ‘Eenmanszaak, BV of LLP oprichten’ aan. In dit boek worden de verschillen tussen de eenmanszaak, BV en LLP en de voor- en nadelen ervan, besproken.

VRB logo

Practice what you preach