Nieuws Regio

Onverwachts wordt Elbuco familiebedrijf

Dat familieleden ooit zijn bedrijf zouden overnemen, was nog niet bij Hans Bolland opgekomen. Maar over een aantal jaren gaat het toch gebeuren. Zijn zoon en nicht nemen dan de leiding over Elbuco.

RENE BOGAARTS | Foto: Rob Voss 4 april 2017

Rob Voss Foto Culemborg04 fam witgoed

Toen Hans Bolland halverwege de jaren 90 Elbuco overnam van toenmalig eigenaar Thorn EMI, wilde hij 'iets voor zichzelf' beginnen. Hij loodste het bedrijf, dat onder de naam Skala onder meer wasmachines en televisies verhuurt, met succes door een woelige periode. ,,Vanaf de eerste dag heb ik verantwoordelijkheden bij medewerkers gelegd", begint hij. ,,Daardoor betrek ik ze meer bij het bedrijf en presteren ze beter. Natuurlijk moet ik af en toe knopen doorhakken. Maar ik speel nooit de baas. Als je goed voor je mensen zorgt, werken ze graag bij je. Dat ging soms zo ver dat ik mensen die echt goed waren, adviseerde om ook eens verder te kijken." Bij Elbuco werken zo'n 60 mensen.

Langetermijnrelatie

Bolland was nog geen familiebedrijf maar leerde er al wel van. Hij volgt de principes van het lange termijn denken en de loyaliteit aan medewerkers en leveranciers.

,,Ik ben altijd trouw geweest aan leveranciers. Als ik met iemand een relatie aanga, doe ik dat voor de lange termijn. Ik stap niet voor een paar euro naar een ander. Andersom werkt dat ook. Als ik eens problemen had, omdat er bijvoorbeeld nieuwe televisies in het assortiment kwamen, waren leveranciers altijd bereid om voor mij een stap harder te lopen." De omzet van Elbuco ligt de laatste jaren rond de 8 miljoen euro. ,,Ik mik op een rendement van 7 à 8 procent. Meestal haal ik dat."

Bolland heeft er nooit bij stilgestaan dat familieleden zijn bedrijf over zouden nemen. ,,Maar mijn zoon Stefan kreeg belangstelling voor het bedrijf."

Familie in de directie

,,Nu Stefan zijn studie international business communication heeft afgerond, is hij in het bedrijf gekomen. Een nicht is marketingmanager. Samen met mijn controller vormen zij over een paar jaar de directie. Dan verdwijn ik naar de achtergrond."