Aangeboden door Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Branded Content Regio

Plantaardige bakkerij breidt uit dankzij BMKB Borgstellingsregeling

Om MKB’ers beter toegang tot bancaire financiering te geven, staat de overheid garant voor een deel van de lening aan MKB-bedrijven. Met deze MKB Borgstellingsregeling verkrijgt de bank meer zekerheid en daarmee meer mogelijkheden tot het verstrekken van financiering. Deze regeling stelde het Rotterdamse Sharp Sharp in staat haar bedrijfsruimte te verdrievoudigen. De plantaardige bakkerij is uitgebreid en naast de cake bar is een nieuwe lunchroom geopend.

Redactie De Ondernemer / MVO 29 januari 2019

Bmkb

Met het bakken van kleurrijke, volledig plantaardige gebakjes en koekjes bedienen Renate de Klein en Frank Hanssen, de eigenaren van Sharp Sharp, een nichemarkt. De inkoopprijs van veel van de ingrediënten die de ondernemers gebruiken voor hun ambachtelijkheden is aan de hoge kant. Hun winstmarge is dat niet. Bij elkaar opgeteld zijn het factoren die het ondernemingsrisico verhogen en zo het verkrijgen van financiering bij de bank bemoeilijkten.

Toch is het de ondernemers in 2018 gelukt om bij Triodos Bank een vijfjarige lening van honderdduizend euro af te sluiten voor de bedrijfsuitbreiding, die inmiddels een feit is. Hanssen, enorm blij met het geld, verklaart het succes: “De bank stelde voor om gebruik te maken van de BMKB-regeling. Daarmee staat de overheid garant richting de bank voor een deel van de lening. Ook konden we in deze periode Albert Heijn aan ons klantenbestand toevoegen. Mede door deze twee aspecten hebben we het vertrouwen van de bank gewonnen. Zonder deze financiering was de verbouwing niet mogelijk.”

De BMKB-regeling kan door banken worden ingezet bij kredietverlening aan ondernemingen die een positief toekomstperspectief hebben, maar over te weinig onderpand beschikken. Het borgstellingskrediet vergroot het onderpand voor de bank, waardoor de financieringsmogelijkheden van de onderneming toenemen. Het aanvraagproces verloopt via de bank, die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanklopt. De ondernemer kan het krediet dus niet rechtstreeks aanvragen bij de overheid. Aan de regeling zijn voorwaarden verbonden. Een daarvan is dat de ondernemer vooraf een eenmalige provisie moet afdragen aan de overheid.

Regie

Wanneer hij bij de bank nul op het rekest zou krijgen, zou Hanssen bij private investeerders aankloppen. Deze optie had niet zijn persoonlijke voorkeur. “We zouden dan misschien een deel van het bedrijf uit handen moeten geven. Je verliest een stukje regie. Dat is nu gelukkig niet zo.” Zelf hebben de ondernemers ook honderdduizend euro in de verbouwing gestopt. ''Investeer indien mogelijk eerst zélf in je bedrijf en probeer zo iets op te bouwen, alvorens je andere financiers zoekt,'' luidt het devies van Hanssen. Zijn uit eigen middelen gefinancierde cake bar is hiervan een voorbeeld. “Als je diensten in de praktijk bewezen zijn, kun je veel makkelijker aantonen dat je plan kans van slagen heeft.”

Een dichtgetimmerd plan komt van pas bij een financieringsaanvraag. Maar zo’n degelijke onderbouwing is niet makkelijk, weet Hanssen: “Wij hebben in onze bedrijfsvoering oog voor mens, dier en natuur. Alleen: hoe maak je inzichtelijk wat de impact van het bedrijf op deze aspecten is?” Dat vraagt om méér dan het tonen van een duurzaamheidsetiket. “Het is onmogelijk om voor alle ingrediënten, zo’n honderd stuks, zelf af te reizen naar het herkomstgebied en het productieproces te controleren. Door veel gesprekken met leveranciers vonden we toch een boerencorporatie uit de Republiek Togo voor onze cashewnootjes, bijvoorbeeld.”

Obstakels overwinnen

Dat hun gebakjes met oog voor het milieu gemaakt moesten worden, stond voor de twee als een paal boven water. De glutenallergie van De Klein speelt mee op de achtergrond: “We zochten tevergeefs naar glutenvrije toetjes. Toen we ze niet konden vinden, besloten we ze zelf te maken. Aanvankelijk slechts voor eigen consumptie, vanuit huis. Maar na het winnen van een prijs op een Rotterdamse markt wisten horecabedrijven ons snel te vinden. Toen werkten we vanuit een bedrijfskeuken in Voorburg.” Idealisme voert uiteindelijk de boventoon bij de twee. Hanssen: “Als industrieel ontwerper besefte ik dat kwantiteit, niet de kwaliteit, leidend was in mijn werk. De schoen begon te wringen. Het roer moest om.”

Nu vertelt hij zijn klanten dat de no-cheesecake van Sharp Sharp een autorit van Rotterdam naar Den Haag scheelt in ecologische voetafdruk, in vergelijking met het eten van een reguliere cheesecake. “Daar schrikken ze toch wel van.” Beide ondernemers hebben hun scholing en ervaring als ontwerper niet terzijde geschoven, ook al beoefenen ze nu het bakkersambacht. Deze bakkers beginnen niet met het kneden van het deeg, maar met het ontwerpen ervan op de computer. Een klant werd zozeer verrast door een ontwerp dat hij zijn ervaring kwijt wilde: “Ik schrijf nooit recensies, maar nu móet ik wel.”

Het geeft de eigenaren van Sharp Sharp energie. Het concept uitbreiden naar Duitsland, particulieren online bedienen: plannen genoeg. Obstakels zijn er om te overwinnen, vinden ze. Hun belangrijkste les daarbij is: denk als ondernemer niet te snel dat iets onmogelijk is wanneer anderen je ontmoedigen. “Wij zijn niet opgeleid tot bakker. Daardoor laten we ons niet tegenhouden door regels of tradities. Plantaardig bakken? Te moeilijk, te duur, geen recepten: sceptische reacties genoeg. Maar steeds meer mensen vragen erom. Als je liefde hebt voor bakken en je gelooft in je doelen, is er veel mogelijk.”

Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb