Nieuws Regio

Serious gaming versnelt je groei

Met serious gaming helpt Richard Moret bedrijven hun productie- of veranderprocessen beter te laten verlopen of beslissingen tijdens een vergadering sneller te laten plaatsvinden. Zijn bedrijf is ondertussen zo snel gegroeid dat hij op zijn beurt ook wel wat ondersteuning kan gebruiken. Een coach van nlgroeit hielp hem.

nlgroeit i.s.m. De Ondernemer 28 september 2017

Nl 21

Voor kinderen is ‘het spel’ de manier om dingen te leren en eigen te maken. Vreemd genoeg raken we dat vermogen als volwassenen nagenoeg kwijt. Het is vaak zwoegen om nieuwe theorieën eigen te maken. Veel veranderprocessen bij organisaties stranden in lijvige rapporten die uiteindelijk nauwelijks effect lijken hebben op de mensen binnen die organisaties. Dat merkte ook Richard Moret die als kinder- en onderwijspsycholoog aan de slag ging in de wereld van projectmanagement. Hij stortte zich daarom op een vernieuwende aanpak met serious games.

Vijf jaar geleden richtte Richard de Ambition Group op. Zijn bureau helpt bedrijven hun projecten en processen efficiënter in te richten door middel van ‘gamification’. Een unieke aanpak waarbij ‘maatwerk’ bordspellen gecombineerd worden met apps en virtual reality. De door hen bedachte gamificaties zorgen niet alleen voor een praktische aanpak, maar ook voor plezier. En met positieve energie worden volgens Richard nu juist de meeste successen behaald. Daarbij geldt dat de spanningsboog van de gemiddelde mens om dingen op te nemen normaliter heel kort is. In een spelvorm is die vele malen groter. Daarbij wint ‘gaming’ enorm aan populariteit. Richard: ,,Ik zag bijvoorbeeld onlangs dat er naast de bestaande voetbalcompetitie een serieuze virtuele competitie gaande is via de Xbox. Gamers worden wereldwijd door de wetenschap ingezet voor research en development.”

Geknipt en geplakt

Princopoly was het eerste spel dat Richard ontwikkelde. Een combinatie van ‘PRINCE’ een methode voor projectmanagement en het spel monopoly. Richard: ,,Die eerste editie werd eigenhandig geknipt en geplakt en met die demoversie trok ik de wereld in en ging langs grote bedrijven, overtuigd van de kracht van gamifaction. Een zoals het gezegde de aanhouder wint en gold zeker ook voor mij en het spel. Inmiddels hebben we ook nieuwe spellen en methoden ontwikkeld en vervaardigd en zijn we met ons team, bestaande uit onder andere psychologen, grafisch vormgevers en webdesigners. Op jaarbasis zijn we dertig tot vijftig keer per jaar actief bij kleinere en grote opdrachtgevers. Daaronder enkele grote banken en overheidsorganisaties”.

Grootste droom

,,Toen ik startte met Abmbition Group had ik stellig het voornemen om de organisatie heel klein te houden. Dat is mede door het succes maar ten dele gelukt. Inmiddels groeien we langzaam door naar twintig medewerkers, maar dat is voor mij het maximum. En zoals het meer succesvolle ondernemers vergaat die anderen uitstekend kunnen adviseren bij hun bedrijfsvoering, het betekent niet automatisch dat je zelf ook een goede manager bent! Ik ben daarbij erg fijn geholpen door een coach van nlgroeit, die mij leerde te focussen op wat wel en wat niet werkt. Daar ben ik beslist wijzer van geworden. Op mijn beurt ben ik nu met nlgroeit in gesprek om te kijken wat wij met onze knowhow voor andere ambitieuze groei-ondernemers kunnen betekenen. Daarnaast wil ik m’n grootste droom realiseren door in Nederland en Engeland een Serious Gaming Factory te openen. Een plek waar mensen dagelijks kunnen komen om business games te spelen. Waar mensen spelenderwijs kunnen groeien en ontwikkelen om succesvol te kunnen zijn.”

Ben jij ook toe aan de volgende groeistap? Nlgroeit matcht ambitieuze groei-ondernemers met mentoren die al een paar stappen verder zijn.

Kom 14 december naar BREDA GROEIT >